Koira on ihmisen vanhin ja yleisin kotieläin. Tutkimukset osoittavat että koira on kesyyntynyt sudesta, mutta mitä yhteistä ja mitä eroa koiralla ja sudella on nykypäivänä? Onko koira susi koiran vaatteissa?
Moni omistaja tulkitsee koiran käyttäytymistä inhimillisin piirtein. Koetaan, että koira kokee häpeää tai on mustasukkainen. Tai että koira osoittaa mieltään. Mitä koiran käyttäytymisestä tiedetään ja pystyykö koira inhimilliseen ajatteluun ja mitä tunteita koira voi tuntea?
Tämä hyvin vanhanaikainen uskomus on vielä valloillaan monien kasvattajienkin keskuudessa. Omistaja on saattanut saada ohjeeksi olla viemättä pentua pihapiirin ulkopuolelle, ennen kuin se on saanut ensimmäiset rokotukset. Mihin uskomus perustuu ja mitä haittaa tällä on koiran kehityksen kannalta?
Moni kuvittelee edelleen ettei vanha koira opi uusia temppuja. Onko tosiaan näin? Katsotaanpa...
Pennun tullessa taloon, usein huomio kiinnittyy sen suloiseen olemukseen. Pentu on kuin puhdas paperi, jolle alat kirjoittamaan teidän yhteistä tarinaa. Pennun kasvaessa, se käy läpi erilaisia kehitysjaksoja ennen kuin se aikuistuu. Jokaisen ikävaiheen aikana tulee huomioida, että koirasi tarvitsee koulutusta, jotta siitä kehittyy tasapainoinen ja hyväluonteinen koira.
Mitä kaikkea pennun ensimmäisen elinvuoden aikana tapahtuu ja mitä kaikkea sinä aikana tulisi tehdä?
Johtajuus -teoria on hyvin vanha uskomus, joka vielä monen koiranomistajan ja jopa -kouluttajien mielestä on pätevä selitys koiran ongelmalliselle käyttäytymiselle. Mistä johtajuus käsite ja -teoria on peräisin ja miksi sillä on niin vahvat perinteet vielä nykypäivän koiran koulutuksessa?
Koirat tuovat omistajalleen paljon iloa, mutta mukana tulee myös vastuuta. Lemmikkien omistajia koskevat erilaiset lait ja määräykset. Eniten koiranomistajien keskuudessa, varsinkin keväisin, puhututtaa koiran jätökset. Myös yleisesti keskustelupalstoilla tuntuu olevan paljon kirjoituksia koirien hallinnasta tai hallitsemattomuudesta. Myös koiran kohteluun, elinolosuhteisiin ja koulutukseen on omat määräyksensä. Näiden avulla voimme huolehtia siitä, että jokaisella koiralla on riittävän hyvät elinolosuhteet ja turvata koiran hyvinvointi.
Koirat ovat saaneet syntyessään kyvyn ratkaista ongelmia ja ne ovat tyytyväisiä ja onnellisia saadessaan käyttää taitoaan. Koiran oikeanlainen aktivointi tarkoittaa koiran motivointia käyttämään aivojaan erilaisten pulmien- ja aisteja stimuloivien tehtävien ratkaisemiseksi. Miten paljon aktivointia tulisi koiralle tarjota ja minkälaisia tehtäviä koiralle voidaan keksiä?
Koiran koulutusta ja koirien käyttäytymistä on tutkittu paljon viime vuosikymmenien aikana. Tieto koiran koulutuksesta on kuitenkin ollut paljon kauemmin. Nykyään tiedetään koiran alkuperästä enemmän ja koirien oppimisesta, hyvinvoinnista ja käyttäytymisestä löytyy laajalti tieteellisiä tutkimuksia. Mistä kaikki on saanut alkunsa ja mitä koirista tiedetään nykypäivänä.
Remmikäytösongelmat ovat yleisin koirien käytösongelma ja sen takia myös yleisin syy kouluttajalle hakeutumiseen. Hihnassa vetäminen on yhtälailla opetettu käytös kuin vetämättä käveleminen. Nopeaa ratkaisua etsiville tiedoksi: oikopolkua ei ole. Mikäli haluat opettaa koirallesi hienot hihnakäytöstavat, aloita koulutus jo tänään. Tässä artikkelissa perehdytään hihnassa vetämisen haasteisiin.
Koirankoulutus on ollut murros vaiheessa jo viimeisen 10-vuotta. Koirien käytöksestä, oppimiskyvystä ja kognitiosta tiedetään yhä enemmän ja tutkimuksia tehdään paljon ympäri maailmaa. Koirankoulutus on kehittynyt viimeisen vuosisadan aikana. Nyt on aika kuitenkin suunnata katseet tulevaan ja pohtia sitä mitä on tapahtumassa.
”Olen tainnut epäonnistua koirani koulutuksessa, enkä tiedä mitä tehdä.” Tämän lause on hyvin tyypillinen, kun omistaja hakeutuu Dogion käyttäytymisklinikalle. Koirien käytösongelmat ovat hyvin yleisiä...