Dogio Logo Mobile
Koiran aktivointi

Koiran aktivointi

Koirat ovat saaneet syntyessään kyvyn ratkaista ongelmia ja ne ovat tyytyväisiä ja onnellisia saadessaan käyttää taitoaan. Aktivoinnin tarkoitus on saada koira ajatustyöhön. Koiran oikeanlainen aktivointi tarkoittaa koiran motivointia käyttämään aivojaan erilaisten pulmien- ja aisteja stimuloivien tehtävien ratkaisemiseksi. Koiran älykkyyttä motivoivat tehtävät rauhoittavat koiraa ja kehittävät ja parantavat sen keskittymiskykyä.

Koiran väsyttäminen fyysisellä liikunnalla vaatii yleensä pitkiä lenkkejä. Pitkien lenkkien seurauksena myös koiran kunto kasvaa ja kuluttaakseen saman määrän energiaa, se vaatii yhä enemmän liikuntaa. Psyykkiset tehtävät sen sijaan aiheuttavat pienissäkin määrin väsymystä. Noin 20 minuutin tehokas aktivointi vastaa henkiseltä rasittavuudeltaan kahden tunnin kävelylenkkiä.

Aktivoinnilla voi parantaa ongelmakäyttäytymistä

Useimmiten ongelmallisesti käyttäytyvillä koirilla on vain yksinkertaisesti liikaa energiaa, jolloin koira keksii itselleen tekemistä ja purkaa ylimääräisen energian tavalla, joka ei ihmisten mielestä ole soveliasta, esim. haukkumalla, vartioimalla, jahtaamalla tai hajottamalla paikkoja. Kun koiralle tarjotaan riittävästi oikeanlaista tekemistä, väsyneellä ja rauhallisella koiralla on harvoin enää energiaa tehdä turhanpäiväisiä asioita, joten ongelmakäytös voi vähentyä pelkästään lisäämällä ja tarjoamalla koiralle sallittua tekemistä. Koiraa kiihdyttävät ja stressaavat leikit, kuten pallon tai kepin perässä juoksemiset tai lelusta taistelemiset on hyvä vaihtaa aktivoinniksi.

Mitä ja kuinka paljon?

Se, paljonko koira tarvitsee liikunnan lisäksi erilaista aktivointia, riippuu pitkälle rodusta ja yksilöstä. Noin 30min-1h aktivointia päivässä on keskiverto määrä, mutta se on hyvä jakaa lyhyempiin 5-10min hetkiin. Hyviä aktivointi tapoja on mm. erilaiset etsintätehtävät, uusien temppujen opettaminen ja ongelmanratkaisu tehtävät.