Koira ongelmia siedetään pitkään. Viikkoja, kuukausia ja jopa vuosia. Koiran kanssa elämisen tulisi olla mutkatonta, helppoa ja mukavaa. Sitä vartenhan olet lemmikin hankkinut, että se toisi sinulle iloa. Kun koiran omistaminen tuntuu haastavalta, on aika kääntyä kouluttajan puoleen. Ongelman ei tarvitse olla iso. Jos tunnet, että tarvitset apua koirasi kanssa, sinun tarvitsee vain rohkaistua ja kääntyä kouluttajan puoleen.
Pentutestin tavoitteena on auttaa kasvattajaa ja pennunostajaa löytämään jokaiselle pennulle sopiva koti. Yksilövalintaa tehtäessä tulee ottaa huomioon pennun luonteenpiirteet ja tulevan perheen toiveet, osaaminen ja aktiivisuus. Kun oikean luonteinen koira pääsee oikeaan kotiin, voidaan näin ennaltaehkäistä erilaisten käytösongelmien syntymistä ja pitää huoli, että arki koiran kanssa sujuu mahdollisimman vaivattomasti. Mutta mitä pentutestissä tehdään ja mitä apua siitä on kasvattajalle?
Koiran kouluttajalle hakeutuminen on yksi haastavimmista asioista. Monellakin tapaa. Epäonnistumisen tunne koiran kouluttamisessa on päällimmäisiä fiiliksiä ja kun kouluttajan apua on vihdoin päätetty hakea, tuntuu yhteydentotto hankalalta. Myös kouluttajavalikoima on laaja, joten mistä tunnistaa hyvän kouluttajan?
Vuodenvaihde on monelle koiralle normaali juhlapyhä, mutta toisille se voi olla vuoden kamalin päivä. Ilotulitteiden aiheuttama äänipelko on yksi yleisimmistä äänipeloista koirilla. Miten koiran oloa voi helpottaa uudenvuoden paukkeen yli vai voiko ääniarkuutta hoitaa?
Kun koiran hankintaa suunnittelee, on hyvä tiedostaa että koiran hankintahinta on pieni kulu verrattuna siihen, mitä koirasi sinulle loppujen lopuksi tulee maksamaan. Voiko kaikkea kuitenkaan mitata rahassa?
Koirien hihnassa vetämisongelmat ovat hyvin yleisiä ja tekevät lenkkeilemisestä usein hyvin epämiellyttävää. Hallitsetko koiraasi hihnalla vai käytöksellä? Koiralle tulee opettaa haluttu käytös remmissä kävelemiseen, koska se taito ei tule äidinmaidon mukana. Hihna tai varusteet eivät opeta koiralle tätä taitoa. Lue, miten oman koirani remmikäyttäytymistaidot joutuivat uudelleen opetteluun.
Netissä paljon koira-aiheisia sivustoja selaillessani huomaan, että ihmiset kysyvät usein apua koiransa koulutukseen erilaisilta nettien keskustelupalstoilta tai Facebook ryhmistä. En näe tätä millään tavalla huonona asiana, päinvastoin. Avun hakeminen on järkevää ja hienoa, että omistaja haluaa etsiä ratkaisuja koiran koulutukseen, jos omat taidot ovat puutteelliset. Mutta mistä kannattaa lähteä etsimään apua koiran käyttäytymisongelmiin? Mistä saat oikeanlaista tietoa ja mistä saat parhaimman avun?
Remmissä vetäminen on hyvin yleinen koirien käytösongelma. Kun seuraa ulkona lenkkeileviä koiria, huomaan hyvin usein koiran menevän eteenpäin etukenossa… ja omistajan tulevan perässä takakenossa. Tuolloin tietty pysyy matkanteko tasapainossa.
Mutta miksi koira vetää? Eikö se tunnu koirasta epämiellyttävältä?
Koira on ihmisen vanhin ja yleisin kotieläin. Tutkimukset osoittavat että koira on kesyyntynyt sudesta, mutta mitä yhteistä ja mitä eroa koiralla ja sudella on nykypäivänä? Onko koira susi koiran vaatteissa?
Aggressivisuus on yksi vakavimmista koirien käytösongelmista. Usein aggressiivisen koiran otsaan lyödään leima yhteiskuntaan kelpaamattomana yksilönä. Tottahan se on, pureva koira voi olla vaarallinen. Varsinkin jos kyse on isosta koirasta, joka saattaa puremisellaan saada aikaan pahaakin jälkeä. Se ei kuitenkaan tarkoita, että koira olisi yhteiskuntaan kelpaamaton. Pureeko koira ruokkivaa kättä vai miksi koira puree?
Moni omistaja tulkitsee koiran käyttäytymistä inhimillisin piirtein. Koetaan, että koira kokee häpeää tai on mustasukkainen. Tai että koira osoittaa mieltään. Mitä koiran käyttäytymisestä tiedetään ja pystyykö koira inhimilliseen ajatteluun ja mitä tunteita koira voi tuntea?
Tämä hyvin vanhanaikainen uskomus on vielä valloillaan monien kasvattajienkin keskuudessa. Omistaja on saattanut saada ohjeeksi olla viemättä pentua pihapiirin ulkopuolelle, ennen kuin se on saanut ensimmäiset rokotukset. Mihin uskomus perustuu ja mitä haittaa tällä on koiran kehityksen kannalta?