Dogio Logo Mobile
Koira ja uusivuosi

Koira ja uusivuosi

Koirat ovat eläimiä, joiden tärkein tehtävä on selviytyä hengissä. Kaikkein tärkein asia on turvallisuuden tunne. Koiran käyttäytyminen muodostuu pitkälle lähestymis- ja pakenemis/välttämiskäyttäytymisestä. Koiran kesyyntyessä sen pelokkuus eli vaaran välttämiskäyttäytyminen on vähentynyt. Kuitenkin monella koiralla tämä piirre on vielä voimakas.

Ääniarat koirat

Toiset koirat reagoivat voimakkaasti koviin ääniin, kun taas toiset eivät niistä välitä lainkaan. Ilotulitteiden äänet ovat yleensä erilaisia kuin monen muun pamahduksen äänet. Äänen lisäksi niihin yhdistyy toisinaan myös kirkas valo sekä haju. Tyypillisiä pelon oireita ovat läähättäminen, turvaan hakeutuminen (vaatekomero, pöydän tai sängyn alus yms). Koira saattaa vaellella kotona etsien turvapaikkaa tai äännellä (vinkuminen tai haukkuminen). Hyvin pelokas koira yleensä tärisee ja pahimmissa pelkotiloissa koira saattaa virtsata ja ulostaa alleen ja mennä paniikkiin.

Koiran uusivuosi

Huomioi nämä asiat koiran uudenvuoden juhlinnassa

Ennaltaehkäise koiran karkaaminen

Koira kannattaa ulkoiluttaa ennen ilotulituksen alkamista. Ilotulitteiden virallinen käyttöaika on 31.12 klo.18.00 – 1.1 klo.2.00. Hätäisimmät saattavat paukutella jo muutamia päiviä ennen, joten koira kannattaa pitää hyvin kytkettynä jo hyvissä ajoin, sekä muutaman päivän uuden vuoden jälkeen. Tarkista varusteet, jotta ne ovat riittävän tiukalla, ettei koira pääse niistä irti. Paukkeeseen tottunut koirakin saattaa säikähtää yllättävää paukahdusta, joten pidä koirasi kytkettynä.

Pidä koira sisätiloissa

Koiraa ei kannata ottaa mukaan lähdettäessä katsomaan raketteja, sillä se voi säikähtää esim. liian läheltä ammuttua rakettia, vaikkei olisi niihin aiemmin reagoinutkaan. Koira on eläin ja saattaa säikähtää yllättäviä asioita, joita se ei ymmärrä. Myös koiran kuuloaisti on huomattavasti ihmistä parempi, joten pauke kuulostaa todella kovalta koiran korviin. Näistä syistä jätä koira kotiin ilotulituksen ajaksi, koska ilotulitus ei ole koiran mielestä mukava tapahtuma. Varo myös seuraavana päivänä ulkoillessasi ilotulitteiden ”hylsyjä”, jottei koira loukkaa itseään tai ota sellaista suuhunsa.

Älä jätä pelkäävää koiraa yksin

Pelkäävää koiraa ei saa jättää yksin kotiin ilotulituksen aikana. Vaimenna ulkoa kantautuvaa pauketta ja välähdyksiä sulkemalla verhot ja laittamalla radio/tv päälle. Tarjoa koiralle jotain muuta puuhaa ilotulituksen ajaksi, jotta saat huomion pois äänistä. Parhaita ovat syömiseen liittyvä tekeminen, kuten puruluut. Myös erilaiset aktivointitehtävät rauhoittavat koiraa. Koiraa kannattaa myös väsyttää ennen ilotulituksen alkua aktivoimalla ja virikkeistämällä koiraa.

Tarjoa koiralle turvallinen lepopaikka.

Anna koiran valita haluamansa rauhallinen makuupaikka. Jos koira on todella levoton eikä osaa itse hakeutua rauhoittumaan, voidaan koiralle osoittaa hiljainen ja hämärä piilopaikka, johon äänet ja valonvälähdykset eivät kantaudu. Mikäli koira haluaa syliisi, ota koira syliin. Se lieventää pelkoa ja helpottaa koiran oloa. Kannattaa kuitenkin itse pysyä mahdollisimman rauhallisena.

Omistajan käytös

Koiraa ei saa säälitellä, vaan ihmisten tulee käyttäytyä mahdollisimman rauhallisesti ja normaalisti, jotta et vahvista koiran pelkoa omalla käytökselläsi. Pelkäävän koiran omistajalla ja perheenjäsenillä on suuri merkitys koiran pelon tunteeseen. Lapsiperheissä koiran pelosta on keskusteltava perheen lasten kanssa, jotta he ymmärtävät olla huolestuttamatta koiraa omalla käytöksellään. Pelkäävä koira voi käyttäytyä myös arvaamattomasti, joten huolehdithan kaikkien turvallisuudesta.

Apuvälineet, lääkkeet ja rohdosvalmisteet

Koiran oloa ja pelkoa voi helpottaa erilaisten lääkkeiden, luonnonmukaisten valmisteiden ja apuvälineiden avulla. (Huomio, että lääkkeiden ja rohdosvalmisteiden käyttö on yleensä aloitettava muutamia päiviä tai viikkoja ennen uutta vuotta).

– Thundershirt –painepaita tai itse käärittävä liina. Kuten pienet vauvat, myös koirat rauhoittuvat kapaloimisesta.

– Feromonivalmisteet mm. Adaptil

– Luonnonmukaiset valmisteet mm. Serene um, Pet Remedy, Zylkene

– Pahimmille pelkopotilaille on saatavilla eläinlääkäriltä rauhoittavia reseptillä saatavia valmisteita.

Vinkki! Ota pussiin tuppo koiran karvoja talteen. Mikäli koirasi katoaa, on siitä etsijäkoiralle apua työssään.

Ääniaran koiran kouluttaminen

Moni koira on mahdollista opettaa pois pelokkaasta käyttäytymisestä tai ainakin oireita voidaan lievittää. Tähän kuitenkin tarvitaan pitkäjänteistä koulutusta, joten kannattaa aloittaa koulutus heti uudenvuoden jälkeen seuraavaa vuodenvaihdetta silmällä pitäen. Kysy apua ammattitaitoiselta kouluttajalta äänipelon pois opettamiseksi, jottet pahenna koirasi pelkoa.