Miten toimia, jos toinen koira hyökkää tai kohtaat irtokoiran

Miten toimia, jos toinen koira hyökkää tai kohtaat irtokoiran

Itse olen joutunut elämäni aikana muutamia kertoja koiran hyökkäyksen kohteeksi. Pari lievempää, pari vakavampaa. Yksi hyökkäys, jossa koira näykkäsi täysin yllättäen kesken harjoittelun kädestäni ja toinen, joka jäi riittävän lyhyen hihnan avulla yritykseksi, on kohdistunut minuun työtehtävissäni näiden 14 -työvuoden aikana. Siksi jo työturvallisuuden vuoksi on tärkeää tietää, kuinka toimia. Oma toinen koirani on joutunut toisen koiran hyökkäyksen kohteeksi 11 kertaa. Luit oikein. Yksitoista kertaa ja tähän päälle vielä ne kerrat, jolloin olen joutunut hätistelemään irtokoiria kauemmas. Voin siis kokemuksen syvällä rintaäänellä antaa sinulle vinkkejä, miten selvitä näistä tilanteista.

Jos kohtaat irtokoiran

Rauhoitu ja tarkkaile tilannetta. Usein irtokoirakin hämmästyy kohtaamisesta. Mitä rauhallisempana pysyt, sitä todennäköisemmin tilanne ei pääse eskaloitumaan. Mikäli itse käyttäydyt rauhallisesti ja et tuo uhkaa tilanteeseen, saattaa irtokoira väistää itsenäisesti tilanteessa. Voit myös yrittää ottaa koiraa kiinni rauhallisesti lähestymällä ja puhumalla koiralle, mikäli tilanne vaikuttaa turvalliselta ja koira ystävälliseltä. Voit tarkastaa löytyykö koiran varusteista omistajan yhteystietoja. Mikäli et löydä yhteystietoja, ilmoita koirasta paikalliseen löytöeläintaloon ja odota lisäohjeita ja jaa tietoa löytyneestä koirasta sosiaaliseen mediaan. Huomioithan, että mikäli koiralla on tutkapanta (metsästävä koira), ei koiraa tule ottaa kiinni, koska sillä on metsästystehtävä kesken.

Mikäli kyseessä on työtehtävässä oleva koira, koira vaikuttaa aralta tai pelokkaalta tai et pysty ottamaan koiraa kiinni, siirry kauemmas ja voit rauhallisesti jatkaa matkaa kauempaa kiertäen. Karkulaisesta kannattaa ottaa kuva ja ilmoittaa havainnostasi esim. sosiaalisessa mediassa sijainnin kera.

Jos irtokoira haukkuu ja juoksee kohti, mutta jää kauemmas haukkumaan

Haukkuen kohti tuleva koira ei yleensä ole vihainen. Koirat haukkuvat useasta eri syystä, eli muustakin kuin vihaisuudesta. Suurin osa koirista ei käyttäydy aggressiivisesti, vaikka tilanne saattaa siltä ensinäkemältä vaikuttaa. Usein nämä koirat ovat epävarmoja, jopa arkoja ja haukkuminen on koiralle luonnollinen keino saada muutosta ympäristöön. Voit yrittää saada koiran huomion kovalla äänellä. Mikäli koira ei reagoi tähän vaan jatkaa kohti tuloa, voit kokeilla komentaa koiran tilanteesta pois vielä kovemmalla äänellä ja astumalla koiraa kohti varmoin elein. Käskyä voi tarvittaessa tehostaa heittämällä jotain, esim. keppi tms. koiran eteen juoksulinjalle (ei kohti). Tarkoituksena on herättää koiran huomio. Usein tämä on keino, millä tilanteen saa pysäytettyä. Mikäli sinulla on omat koirat mukana, sijoitu mahdollisuuksien mukaan koiriesi ja tunkeilijan väliin ja pyri näyttämään mahdollisimman isolta tai ota oma koira jalkojen väliin tai viimeisenä vaihtoehtona syliin. Syliin nostamisessa on se vaara, että se saattaa saada tunkeilijan kiinnostumaan koirastasi lisää ja hyppäämään sinua kohti. Iso koira voi kaataa teidät molemmat, joten on hyvä, jos pääset tällöin asettumaan puuta tms. vasten tukevasti seisomaan.

Usein käy niin, että tunkeilija poistuu hetken tilannetta tarkkailtuaan, eli kannattaa sitkeästi yrittää häätää koiraa pois tai pitää tilanne rauhallisena ja odottaa mahdollisesti omistajan saapumista.

Jos koira vaikuttaa aggressiiviselta ja jää kauemmas

Pysy rauhallisena. Kannattaa välttää suoraa katsekontaktia koiraan. Puhu rauhallisesti ja pyri rauhallisesti peruuttamaan tilanteesta pois. Mikäli pystyt välttämään tilanteen, on se puolustusta parempi.

Jos koira hyökkää (ja puree)

Hyökkäystä vastaan saa ja pitää puolustautua. Tee nopea tilannearvio ja suhteuta puolustustoimet hyökkääjän koko huomioon ottaen. Mitä vaarallisempi hyökkäys on, sitä voimakkaampia keinoja tilanteessa kannattaa käyttää. Jos koira on päättänyt hyökätä sinun tai koirasi kimppuun, kannattaa toimia järkevästi. Huutaminen, potkiminen, huitominen yleensä pahentavat tilannetta tässä vaiheessa.

Tärkeää on erottaa koirat mahdollisimman nopeasti. Käsien väliin laittamisella on riskinsä, sillä koira saattaa tappelun lomassa tarttua kiinni eteen tulevaan kohteeseen hyökkäyksen kohteena olevan koiran sijaan. Kannattaakin mieluummin tarttua koiraa takajaloista tai nivusista ja vetää koira pois, jonka jälkeen koiran saa paremmin hallintaan. Myös niskapuolelta varusteista (jos koiralla ne ovat päällä) ottaminen on ihmiselle turvallisempaa. Moni omistaja voi pelästyä tilannetta niin, ettei kykene toimimaan järkevästi tai toimimaan lainkaan. On siis hyvä tietää kuinka toimia yllättävissä tilanteissa.

Hyvä keino on myös pyrkiä peittämään hyökkäävän koiran näkö heittämällä jokin vaatekappale koiran päälle. Koira saattaa hämmentyä tilanteesta ja päästää irti. Jos sinulla on vettä kätesi ulottuvilla, voit myös kokeilla heittää vettä koiran päälle. Koiran jo saadessa kunnon tappopurentaotteen, ei sitä kannata repiä irti, koska yleensä sillä saadaan aikaiseksi pahempaa vahinkoa. Pysy rauhallisena, pyri saamaan koira hallintaan esim. jalkojesi väliin ja pyri saamaan koira irrottamaan sen puruote laittamalla keppi, lähellä oleva esine tai vaikka vaatekappale koiran suun ja purtavan ihon väliin, jos koira vaihtaisi otettaan tähän. Voit myös kokeilla laittaa koiran suuhun kepin tms. oksennusrefleksin aikaansaamiseksi, jolloin koira irrottaa otteensa.

Jos koira hyökkää ihmisen kimppuun

Suojele päätä ja kaulaa, sekä mahdollisuuksien mukaan isoja lihaksia. Näihin tulevat vauriot ovat vakavimpia. Pysy mahdollisimman liikkumattomana, sillä rimpuilu, huitominen ja nopeat liikkeet provosoivat koiraa lisää. Mikäli pystyt laittamaan koiran ja itsesi väliin jotain esim. kengät, vaatekappaleen tms. koira voi kohdistaa puruvoimansa niihin raajojesi sijaan.

Pyri välttämään näitä keinoja

Aggressiivisen koiran potkiminen ja pois huitominen auttavat harvoin, mutta voivat joissain tilanteissa toimia ja keskeyttää hyökkäyksen. Yleensä ne kiihdyttävät koiraa entisestään ja pahentavat tilannetta. Nämä voivat lisätä tilanteen vakavuutta ja provosoida puolustukseen. Ei myöskään kannata lähteä juoksemaan karkuun, koska liike saattaa saada koirassa aikaiseksi saaliskäyttäytymistä, joka pahentaa tilannetta ja saa koiran provosoitumaan hyökkäämään.

Tiettyjen rotujen kanssa on tärkeää osata toimia oikealla tavalla.

Mm. laumanvartijarodut, voimakoirarodut ja vartiointiin jalostetut rodut ovat sellaisia, joiden kuuluu olla itsenäisempiä ja niiden on kyettävä puolustamaan ja käyttämään aggressiota vaaran uhatessa tai tilanteen niin vaatiessa. Siksi on tärkeää tietää miten tietyn tyyppisten koirien kanssa kannattaa toimia.

Laumanvartijarodut ovat usein isokokoisia koiria, joiden tehtävänä on suojella eläinlaumaa ja reviiriä sinne tunkeutuvilta uhilta mm. suurpedoilta. Nämä koirat ovat itsenäisiä ja niiden tehtävänä on kyetä puolustamaan vaaran uhatessa. Laumanvartijakoiria ovat mm. monet mastiffit, estrelanvuoristokoira, kaukasiankoira, pyreneittenkoira, slovakiancuvac, maremmano- abruzzese. Kohdatessasi laumanvartijakoiran, kannattaa pysyä rauhallisena ja pyrkiä poistumaan paikalta rauhallisesti peruuttaen. Mikäli uhkaat laumanvartijaa, voi se puolustautua. Yleensä nämä koirat reagoivat vain, jos tilanne sitä edellyttää.

Vaikka voimakoira -rotuisten koirien (lue lisää voimakoirista tästä artikkelista) alkuperä on ollut maatilan yleiskoirana mm. metsästystehtävissä, on monia rotuja käytetty koiratappeluissa ja näiden rotujen tärkein tehtävä on ollut käyttää aggressiota matalalla kynnyksellä. Bull -tyyppisiin voimakoirarotuihin kuuluvat mm. amerikanstaffordshirenterrieri, staffordshirenterrieri, suomessa epäviralliset rodut amerikanbulldog ja pitbullterrieri, sekä monirotuiset ulkomuodollisesti saman tyyppiset koirat ja näiden risteytykset. Sitkeästä jalostustyöstä huolimatta, niiden historia näkyy joidenkin yksilöiden käyttäytymisessä edelleen. Tämän tyyppiset koirat vastaavat helposti haasteeseen ja reagoivat nopeasti hyökkäyksellä. Koirien vahva leukojen rakenne ja tehokkaat purentalihakset aiheuttavat merkittävää haittaa vastapuolelle. Koirien korkea kipukynnys aiheuttaa haasteita hyökkäystilanteissa, koska ne eivät vastaa kipuun herkästi. Tällaisen koiran hyökkäysyrityksessä hämääminen ja esim. silmien peittäminen vaatteella voi ennaltaehkäistä tilanteen ja saada riittävästi lisäaikaa reagoida järkevästi.

Hyökkäyksen jälkeen

Kun saat itsesi ja/tai koirasi turvaan, rauhoitu ja tutki vammat. Oma rauhallinen käytös auttaa myös koiraasi palautumaan tilanteesta. Huutaminen, äkkinäiset liikkeet ja tilanteessa reagointi lisäävät ja pahentavat koirasi kokemusta tilanteen vakavuudesta. Autat koiraasi pääsemään tilanteesta yli helpommin, kun hengähdät ja pyrit hoitamaan asian varmoin ottein rauhallisesti.

Vaihda yhteystiedot koiran omistajan kanssa, mikäli omistaja on tiedossa. Tarvittaessa kutsu paikalle poliisi, jonka tehtävänä on arvioida koiran yhteiskuntakelpoisuus ja mahdollisesti koiran lopettaminen muiden turvallisuuden takaamiseksi. Näin voidaan helpommin ratkoa jälkipyykit, mikäli tilanteessa on aiheutunut vahinkoa, josta aiheutuu itsellesi kustannuksia. Vahingonkorvauslain mukaan vahingon aiheuttaja on velvollinen korvaamaan aiheuttamansa vahingon, eli jos koirallesi tai itsellesi on aiheutunut tilanteessa vammoja tai haittaa, on vahingon aiheuttaja (tässä tapauksessa koiran haltija/omistaja velvollinen) korvaamaan aiheutuneet vahingot. Korvauksia voidaan koiran pureman jälkeen vaatia esimerkiksi kivusta ja särystä sekä kosmeettisesta haitasta, lääke- ja hoitokuluista, rikkoutuneista vaatteista, sekä eläimen terveydenhoitoon käytetyistä kustannuksista.

Tarkistuta lemmikkisi eläinlääkärillä, mikäli tilanteesta on aiheutunut tai luulet aiheutuneen vammoja. Kaikki vammat eivät näy ulospäin, joten koiran käyttäminen eläinlääkärin tarkistuksessa on suotavaa.

Anna koiralle aikaa toipua hyökkäyksestä. Kannusta ja rohkaise koiraa ja pyri itse käyttäytymään normaalisti tekemättä tilanteen jälkipyykistä isoa numeroa. Koirille jää helposti traumoja hyökkäystilanteista ja se saattaa alkaa pelätä ulkomuodoltaan saman tyyppisiä koiria tai yleistää pelkoa myös moniin muihin koiriin. Tällöin on tärkeää siedättää koiraa ja hankkia paljon positiivisia kokemuksia toisista koirista koirantahtisesti. Näissä tilanteissa kannattaa usein pyytää apua kouluttajalta, jotta siedättäminen tapahtuu oikealla tavalla.

VINKKEJÄ oman koirasi turvallisuutta varten

Ennakoi

Jos tiedät, että tietyllä alueella liikkuu irtokoiria tai asuu välinpitämätön koiranomistaja, vältä alueella liikkumista. Asiasta voi myös ilmoittaa viranomaisille, mikäli taajama-alueella omistaja toistuvasti rikkoo järjestyslakia eläimen kytkettynä pitämisestä ja näin ollen aiheuttaa vaaraa muille liikkujille.

Suhtaudu varauksella toisiin koiriin koirapuistossa. Koirapuisto on yksi yleisimmistä paikoista, missä konflikteja ja päälle käymisiä tapahtuu.

Ennaltaehkäise traumojen paheneminen

Jotta koiralle ei jää huonoja kokemuksia toisista koirista, kannattaa siedättää koiraa toisten koirien läsnäoloon ja koirantahtisesti mahdollisimman nopeasti muutama päivä tapahtuman jälkeen, kun pahin stressi on saatu laantumaan.

Jos oma koirasi käyttäytyy aggressiivisesti

Ennakoi

Mikäli tiedät koirasi käyttäytyvän aggressiivisesti tai varauksellisesti muita koiria tai ihmisiä kohtaan, älä pidä koiraasi vapaana ja varmista aina, että koira on huolellisesti kytketty. Älä jätä pienintäkään riskiä konflikteille. Keltaisen nauhan käyttäminen hihnassa (lue lisää artikkelistamme) on hienovarainen merkki siitä, ettei koiraasi kannata lähestyä. Tarvittaessa käytä koiralla kuonokoppaa.

Mikäli koirasi pyrkii karkailemaan ovista, pidä huoli, ettei koiralla ole mahdollisuutta karkaamiseen ja opeta koiralle, että ovesta poistutaan vain omistajan kanssa.

Tarkista varusteet

Vahinkoja sattuu ja toisinaan koirat saattavat vahingossa päästä irti. Tarkista säännöllisesti, että koirasi varusteet ovat kiinnitetty huolella, ne ovat riittävän kireällä ja ne ovat ehjät. Käytä koirallasi varusteita, joissa voit hallita koirasi.

Koiran omistajan vastuu

Opeta koiralle arjessa tarvittavia taitoja, jotta koira on hallinnassasi.

Huolehdi koiran hyvinvoinnista, vältä stressitekijöitä ja tarjoa koiralle riittävästi käyttäytymistarpeita tyydyttävää tekemistä. Mikäli omat taidot eivät tunnu riittävän, tarvittaessa pyydä apua ammattitaitoiselta kouluttajalta.

Jos koirasi kaikesta huolimatta hyökkää…

Syy ei ole koiran. Se on omistajan, joten älä rankaise koiraasi vaan kanna vastuu nöyrästi tilanteesta. Etsi syy koirasi käyttäytymiseen ja pyydä apua ammattilaiselta käyttäytymisen muuttamiseksi. Rankaiseminen ei auta vaan etsi ratkaisuja tilanteisiin, jottei vastaavaa enää tapahdu.

Pidä yhteyttä vastapuoleen

Vaihda yhteystietosi, tarjoudu korvaamaan eläinlääkärikulut ja tilanteessa aiheutuneet vahinkojen kulut ja pidä yhteyttä vastapuoleen. Koiran / omistajan voinnin kysyminen on merkki siitä, että olet aidosti pahoillasi.

Jotta yhteiselo kasvavan koiramäärän kanssa olisi turvallista, pidetään yhdessä huolta siitä, että jokaisen ihmisen ja koiran on turvallista liikkua ympäristössään.