Dogio Logo Mobile
Keltainen nauha remmissä? #anna tilaa keltaiselle

Keltainen nauha remmissä? #anna tilaa keltaiselle

Oletko törmännyt lenkilläsi koiraan, jonka hihnassa roikkuu keltainen nauha tai remmin ja pannan/valjaiden välissä on keltainen lisäpala? Vaikka koirilla käytetään nykypäivän paljon asusteita, on keltaisella nauhalla merkityksensä. Tiedätkö mistä keltainen nauha hihnassa viestittää?

Mikä ihmeen keltainen nauha?

Keltaisen nauhan käyttö on lähtöisin Kanadasta. Koirankouluttaja Tara Palardyn sai idean, jotta aremmat koirat saisivat tilaa, tulee koiralla käyttää keltaista nauhaa merkkinä tilantarpeesta. Nauha on kansainvälinen merkki, joka on helppo tunnistaa, kun se on sidottu koiran taluttimeen. Nauhan käytölle on monia syitä, mutta yhteistä sille on kohtelias tilanpyyntö kanssakulkijoille. Keltainen nauha sidotaan koiran talutushihnaan, valjaisiin tai kaulapantaan. Monissa keltainen nauha herättää ennakkoluuloja, että koira olisi lähestymiskelvoton, ehkä jopa vihainen.

Mistä keltainen nauha viestittää?

Keltainen nauha kertoo siitä, että kyseinen koira tarvitsee tilaa, eikä sen luokse saa mennä tai lähestyä. Syitä voi olla useita, eikä keltainen nauha tarkoita sitä, että koira olisi vihainen. Toiset koirat tarvitsevat ohitustilanteissa enemmän tilaa kuin toiset. Koirille ohitustilanteet ovat usein paikka, jossa ne kokevat tilanteessa epävarmuutta. Koirille on luonnotonta lähestyä nopeasti suoraan kohti, kuten kulkuväylillä tehdään. Jos koira saisi päättää, se kiertäisi kauempaa ohitettavan kohteen kaartaen, joka on koiran luontainen lähestymistapa kohtaamistilanteissa.

Koiran terveydentila

Keltainen nauha voi olla koiralla siksi, että se on sairas. Koiralla voi olla esimerkiksi jokin tarttuva tauti, kuten silmätulehdus, ripuli, kennelyskä tai ulkoloisia. Koira voi olla toipilas. Voi olla, että se on toipumassa jostain sairaudesta tai leikkauksesta, jolloin sen paranemisen kannalta on oleellista, että se saa toipua rauhassa. Kyse voi olla myöskin ihan tavanomaisesta asiasta, kuten vaikka nartun juoksuajasta. Ei ole mukavaa hätyytellä uroskokelaita oman koiran kimpusta. Narttukoira voi myös juoksuaikana ennen kiiman huippua käyttäytyä hormonihuuruissaan aggressiivisesti muita koiria kohtaan.

Koiran käyttäytyminen

Yleisin syy keltaisen nauhan käytölle on kuitenkin se, että koira ei siedä toisia koiria. Tämä voi johtua esimerkiksi koiran huonoista kokemuksista tai pelosta toisia koiria kohtaan. Jos vastaantulija yllättäen tulee koiran luokse, voi pelokas koira joutua reagoimaan uhkaan puolustautumalla. Voi myös olla, ettei koira siedä toisia koiria esim. uroksia. Tämäkin on ihan normaalia, etteivät kaikki koirat tule aikuisiällä toimeen toisten koirien kanssa. Toiset koirat ovat vähemmän sosiaalisia kuin toiset ja myös tämä tulee hyväksyä.

Koiran koulutus

Usein myös koulutuksessa olevalla koiralla on hyvä käyttää keltaista nauhaa. Pennun kanssa ei tarvitse, eikä tulekaan tervehtiä jokaista vastaantulijaa. Tai rescuekoira, joka totuttelee uuteen ympäristöönsä ja harjoittelee hihnassa kävelyä, on tärkeää että näille koirille sallitaan harjoittelurauha ja pysytään etäämmällä.

Jotkin koirista voivat olla arkoja. Keltainen nauha ei liity pelkästään toisten koirien ohittamiseen, vaan koira saattaa pelätä myös ihmisiä. Jotkin koirat voivat pelätä lapsia, toiset miehiä, toiset oudosti liikkuvia tai käyttäytyviä ihmisiä, humalaisia tai pyörätuolilla liikkuvia ihmisiä, polkupyöriä, skeitti- tai potkulautoja. On tärkeää kertoa myös perheen nuorimmille, miten käyttäytyä tilanteissa kun koiria ohitetaan. Keltainen nauha on siis vinkki sekä koiranomistajille että koirattomille.

Kohtaamisen pelisäännöt

Lähtökohtana jokaisella koiranomistajalla tulisi lenkillä olla se, ettei vieraiden koirien luokse mennä ilman, että omistajalta kysytään tähän lupa. Näin voidaan varmistua siitä, että tervehtiminen on kaikille osapuolille turvallista. Vaikka koirasi olisi maailman sosiaalisin koira, vastapuoli ei sitä välttämättä ole ja sinun tulee kunnioittaa myös muita tiellä liikkujia.

Keltaisen nauhan käytössä ei ole siis mitään pahaa. Se on viesti muille tiellä käyttäjille, että koira haluaa ohittaa muut tielläliikkujat niin, ettei sen tarvitse kohdata muita. Jos koiranomistaja ei katso vastaantulijaa silmiin, silloin hän tuskin on kiinnostunut kohtaamaan ohitustilanteessa. Keltainen nauha on kohtelias keino viestittää, että ohituksessa tarvitaan tilaa. Ei ole siis häpeä käyttää keltaista nauhaa.

Kunnioita eläintä

Hevoskilpailuissa hevosten hännässä käytetään punaista nauhaa merkkinä muille ratsukoille siitä, että hevonen saattaa potkaista, jos joku menee liian lähelle sitä. Sama pätee keltaisen nauhan käytössä koirilla. Pidetään tilanteet turvallisena kaikille osapuolille. Jokaisella koiranomistajalla on oikeus päättää itse, kenen kanssa koira tekee tuttavuutta. Omistaja tietää minkälaisista tilanteista koira pystyy selviytymään ulkoillessaan. Kunnioita omistajan päätöstä olla tervehtimättä.

Nauhan käyttö

Keltaisen nauhan saat leikattua vaikka muovipussin palasesta tai keltaisesta kanttinauhasta tai askartelunauhasta. Huomioithan, että keltaiset varusteet (valjaat, panta tai talutushihna) tai heijastin eivät valitettavasti aja samaa asiaa. Muista sitoa nauha näkyvälle paikalle hihnaan tai valjaisiin.

Kun kohtaat keltaisella nauhalla varustetun koirakon, toimi näin:

  • Ota oma koirasi hallintaan.

Jos koirasi on vapaana, kytke koira tai jos koirasi on koulutettu hyvin ja se pysyy hallinnassasi, pyydä koira vierellesi. Kytkettynä olevat koirat on hyvä ottaa omistajan lähelle lyhyelle hihnalle.

  • Siirry kulkemaan tien reunaan tai anna koirakolle tilaa tai aikaa siirtyä pois tilanteesta mahdollisuuksien mukaan. Ota koirasi mieluummin vastakkaiselle puolelle ohitettavasta koirakosta, jotta jäät koirasi ja vastaantulevan koirakon väliin.
  • Mene reippaasti ohi, älä jää tuijottamaan toista koirakkoa tai harjoittelemaan ohitustilannetta, vaan kävele reilusti ja reippaasti ohi.
  • Ohituksen jälkeen pidä huoli, ettei koirasi säntää toisen koiran perään vaan jatka matkaa eteenpäin, jotta koirakko pääsee turvallisen matkan päähän.
  • Mikäli edessäsi kävelee koirakko keltaisen nauhan kanssa, jätä turvaväli.