Dogio Logo
Miksi koira syö ruohoa?

Miksi koira syö ruohoa?

Koiran ruohon syömistä ei ole tutkittu laajemmin, jotta siihen olisi mitään suoraa vastausta antaa. Aikoinaan on uskottu, että koira itse puhdistaisi sillä elimistöään tyhjentämällä mahalaukkuaan, mutta todellisuudessa runsas ruohonsyönti ärsyttää suolistoa ja voi aiheuttaa erilaisia oireita ruuansulatuskanavaan. Eli sillä ei ole elimistöä puhdistavaa vaikutusta. Jokainen, joka on repinyt heinänkorsia koiran takapuolesta tietää, että heinä ei sula koiran ruuansulatuksessa ja voi aiheuttaa jopa haavoja koiran ruuansulatuselimistöön tai peräaukkoon. Myös loistartuntaa on epäilty syynä runsaalle ruohonsyönnille ja on uskottu, että se on koiralle mekaaninen tapa päästä eroon kutsumattomista vieraista. Tällöin loisia tulisi kuitenkin olla koiran elimistössä jo niin paljon, että on kumma, jos omistaja ei ole niitä huomannut aiemmin ja ei ihme, että koira jo etsii itse keinoja päästä eroon salamatkustajista. Ruohon syöminen ei kuitenkaan ole koiralle mikään luonnollinen tapa itse poistaa loisia, eivätkä ne kaikki poistuisikaan pelkällä heinän syömisellä.

Pahoinvoiva tai närästyksestä kärsivä koira saattaa syödä ruohoa helpottaakseen oloaan. Tosin närästyksestä tai vierasesineen aiheuttamasta pahoinvoinnista kärsivä koira pyrkii syömään lähes mitä vain suuhunsa saa. Mahaan asti päätyessään ruohon suuri kuitumäärä aktivoi mahalaukun lihaksistoa ja lisää mahahappojen tuotantoa. Siksi koira usein oksentaa syömänsä ruohon varsinkin, jos vatsa on muutoin tyhjä ja täyttyy pelkästä ruohosta. Koiran ruohonsyöntiä onkin hyvä seurata, sillä se voi olla oire mahasuolikanavan tulehdustilasta, joka tulee hoitaa. Myös monet muut ruuansulatuskanavan ongelmat voivat ilmetä runsaana ruohon syömisenä.

Toisaalta ruohon syöminen voi liittyä myös käyttäytymisperäiseen syyhyn. Se voi olla merkki ahdistuneisuudesta tai stressistä, jota koira pyrkii helpottamaan syömisellä. Se voi liittyä pakko-oireiseen ei -syötäväksi liittymättömien asioiden syömishäiriöön picaan tai muulla tapaa pakko-oireiseen käyttäytymishäiriöön. Todennäköisimmin ruohon syönti kuitenkin liittyy vain kevään uuden tuoreen ruohon tuomaan huumaan. Eli sillä ei ole mitään tekemistä koiran terveydentilan kanssa. Ei fyysisen tai psyykkisenkään. Koiran aisteista makuaisti on sen huonoin aisti, mutta ruohon tuore haju voi houkutella koiraa syömään. Ruohon tuoksu on huumaava myös meille ihmisille varsinkin sateen tai ruohon leikkuun jälkeen. Miksi se ei olisi koiralle, jonka hajuaisti on ylivertainen omaamme verrattuna.

Koiran voi siis antaa laiduntaa rajoitetusti, mutta koiran ruohonsyöntiä on kuitenkin hyvä pitää silmällä, koska suurina määrinä ruoho ei ole huonosti sulavana materiaalina hyväksi suolistolle. Jos ruohon syöminen liittyy kevään huumaan ja uuden ruohon vehreään kutsuun, niin on hyvä seurata, että väheneekö ruohon syönti kesää kohti mentäessä. Jos ei, on hyvä selvittää, onko taustalla jotain terveydellisiä seikkoja. On myös tarkkailtava, ettei koira saa suolitukosta liiallisesta ruohonsyönnistä. Sulamaton kuitupitoinen ruoho voi kerääntyä suoleen tukokseksi, joka vaatii välitöntä leikkaushoitoa. Myös mikäli koira alkaa ruohon syömisen jälkeen aivastella, köhiä tai pärskiä, on hyvä tarkastaa, ettei ruohonkorsi ole jäänyt kiinni koiran kitalakeen tai nieluun.

Tutkimus mikä lemmikkikoirien ruohon syömisestä on tehty, päätyi siihen lopputulokseen, että se on normaalia käyttäytymistä myös silloin, kun kyse ei ole sairauteen liittyvistä tekijöistä. Tätä esiintyy myös luonnonvaraisilla koiraeläimillä, kuten sudella. Voidaan siis olettaa, että koira vain tykkää uuden tuoreen ruohon mausta, eikä sen taustalla ole mitään sen suurempaa tähtitieteellistä syytä. Mikäli koira ei oireile muutoin, ei hupilaiduntamiselle ole muuta järkevää selitystä, joten antaa koiran nauttia hallituissa määrin huumaavan ruohon mausta.