Dogio Logo
Meille tulee pentu

Meille tulee pentu

Pennut ovat ihania. Ainakin yleensä. Niiden touhuja on hauska seurata, kun ne tutustuvat maailmaan. Ne tuovat omistajalleen iloa ja toimintaa elämään. Niille voi tarjota rakkautta, jota ne pyyteettömästi ottavat vastaan.

Pennun kouluttaminen on kuitenkin asia, jota jokaiselta pennun omistajalta vaaditaan. Ja kouluttaminen tulisi aloittaa heti, kun pentu saapuu. Koira oppii koko ajan, koulutit sitä tai et. On tärkeää, että koulutus aloitetaan mahdollisimman pian, kun pentu kotiutuu. Tällöin ennaltaehkäiset sen, ettei pentu opi ei toivottuja tapoja käyttäytyä. Niiden tapojen korjaaminen on huomattavasti hankalampaa kuin uusien taitojen opettaminen. Tästä syystä on tärkeää, että koulutus aloitetaan mahdollisimman pian ja koulutusta tehtäisiin päivittäin.

Tärkeimmät pentuajan taidot

Kun pentu on 2-4kk ikäinen, sen tulisi oppia elämisen perustaidot. Ja niitä on yllättävän paljon. Helpoista arjen tehtävistä aina vaikeampiin taitoihin. Tärkeimmät taidot liittyvät yksinolemiseen, remmissä kävelemiseen ja kotona rauhallisesti olemiseen, koska nämä asiat ovat niitä, joiden kanssa pentu viettää paljon aikaa. Pentu on usein yksin useiden tuntien ajan, pennun kanssa ulkoillaan useita kertoja päivässä ja kotona olisi kiva, jos voisi tehdä muutakin kuin pakoilla lahkeenhelmassa roikkuvaa pikkuriiviötä. Nämä asiat on tärkeitä koiralle myös aikuisiällä. Koira viettää yksin työpäivät, keskimäärin 8-9h. Koiran kanssa ulkoillaan keskimäärin 1-2h/pvä ja lopun aikaa, kun kotiaskareita pitäisi tehdä, ei koira välttämättä voi olla mukana kaikessa. Eli panosta ainakin näihin taitoihin. Kun ne sujuu, sujuu arkikin huolettomammin.

Tyypillisimmät virheet pennun koulutuksessa.

Yleisimmät virheet liittyy pennun sosiaalistamiseen. Pentua saatetaan pitää pienessä piirissä sen tärkeän sosiaalistamisajan (n.3kk ikään saakka), jonka aikana pentu tottuu kaikkiin niihin asioihin, mitä se ympäristössään kokee ja näkee. Jos pentu ei pääse kotikulmia kauemmas pikkupentuaikana, se todennäköisesti suhtautuu ympäristöön varauksellisemmin, jopa pelokkaasti, kun sen maailmankuvaa lähdetään vasta tämän tärkeän ajan jälkeen laajentamaan. Eli tärkeintä on tarjota pennulle paljon positiivisia kokemuksia ympäröivästä maailmasta ennen 3 kuukauden ikää. Tämän jälkeen sosiaalistamisikkuna sulkeutuu ja koiraa voidaan totuttaa uusiin asioihin, mutta se ei samalla tavalla sisäistä niitä normaaleiksi asioiksi ympäristössään kuin hyvin, alle 3kk iässä sosiaalistettu pentu.

Toinen tyypillinen virhe on, että pennulle ei opeteta taitoja, joiden avulla se voisi selviytyä erilaisista tilanteista. Kun pentu tekee jotain ei -toivottua, sitä todennäköisesti kielletään. Pennulla ei kuitenkaan ole harmainta aavistusta siitä, mitä siltä odotetaan ja miten sen tulisi käyttäytyä. Kieltäminen ei opeta koiralle mitään. Korkeintaan pelkoa uhkaavasti käyttäytyvää omistajaa kohtaan. Ei toivottu käyttäytyminen tulee toki keskeyttää, mutta pennulle pitää opettaa kuinka toivot sen käyttäytyvän kussakin tilanteessa.

Kolmas yleisin virhe on se, että koulutusta tehdään silloin, kun käydään pentukurssilla ja sen jälkeen jätetään oppiminen herran huomaan, eli koulutus lopetetaan ja odotetaan, että pentu on valmis maailmaan tähän mennessä opituilla taidoilla. VÄÄRIN. Nyt ollaan vasta alussa ja taitoja pitää harjoitella vähintään vuoden ikään saakka. Eli namit taskuun ja treenaamaan.

Apua ja tukea pennun koulutukseen

Jos pennun koulutus tuntuu haastavalta ja et tiedä miten saisit pennustasi koulutettua hyvinkäyttäytyvän lemmikin, annan meidän auttaa sinua. Loimme juuri teitä varten uudentyyppisen pentuvalmennuksen, jonka tavoitteena on auttaa Sinua pentusi kanssa kouluttamaan pennustasi hyvinkäyttäytyvä koirakansalainen. Ei haittaa vaikka olisit ilmoittautunut pentukurssille. Tämä valmennus antaa sinulle lisäeväitä siihen, miten pärjäät pentusi kanssa siellä normaalissa arjessa. Tutustu pentukurssiimme nettisivuillamme ja varaa paikkasi.