Dogio Logo
Lomilta paluu arkeen – kouluttajan 5 vinkkiä

Lomilta paluu arkeen – kouluttajan 5 vinkkiä

Lomien loppuessa arki alkaa taas pikkuhiljaa pyörimään omilla rattaillaan. Loman aikana koira helposti tottuu erilaiseen elämänrytmiin, joten paluu arjen rutiineihin vaatii koiraltakin aikaa ja sopeutumista. Varsinkin loma-aikana kotiutuneen pennun kanssa arkeen paluu voi olla suuri elämänmuutos. Loma aikaan koiran kanssa vietetään tyypillisesti paljon aikaa yhdessä. Yksinolot voivat jäädä vähäiseksi ja siihen liittyvät haasteet ovatkin yleisin ongelma, jonka kanssa lomilta paluun jälkeen painitaan.

Myös usein aikaa vietetään vapaa-ajan asunnolla, jossa koira saa juosta vapaana ja kontakteja muihin ihmisiin ja toisiin koiriin on vähäisesti. Kaupungin hälinä useine ärsykkeineen voi rauhaan ja linnunlauluun tottuneelle koiralle olla hyvinkin kuormittavaa. Myös vapaana liikkumisesta hihnakävelyyn siirtyminen voi teettää haasteita, sillä vapaudesta nauttineen koiran liikkumisen rajoittaminen voi turhauttaa koiraa kovastikin.

Vinkit lomalta paluun sujuvoittamiseksi:

Tee alkuun lyhyitä lenkkejä ja tarvittaessa useammin

Kaupungin hälinä ja ärsykkeet voivat olla koiralle liikaa, joten pidä lenkit koiran sietokykyyn nähden riittävän lyhyinä ja anna koiran haistella ja liikkua mahdollisimman rennosti. Toki koiran tulee saada riittävästi ulkoilua, mutta lenkit voidaan jakaa useampaan kertaan tai suunnata pidemmille lenkeille metsän rauhaan.

Anna koiralle aikaa levätä

Moni koiranomistaja kertoo, että mökiltä paluun jälkeen koira saattaa nukkua paljon enemmän. Ja tämä on ihan normaalia. Koira voi olla tavallista väsyneempi, kun lepo jää usein ympäristön tarkkailun vuoksi vähäisemmäksi kotiympäristön ulkopuolella. Anna koiralle siis aikaa levätä ja palautua ”lomasta”.

Älä jätä koiraa heti yksin pitkiksi ajoiksi

Omistajan seuraan tottuneen koiran jättäminen yksin heti seuraavana päivänä työpäivän ajaksi voi olla koiralle yksinkertaisesti liian kova pala purtavaksi. Ennen töihin paluuta kannattaakin viettää kotona aikaa useampi päivä ja antaa koiran totutella pikkuhiljaa arjen rutiineihin. Yksinoloa kannattaa lisätä vähitellen lyhyitä aikoja ja tarkkailla videoyhteyden kautta koiran käyttäytymistä yksinoloaikana. Mikäli huomaat haasteita yksinolossa, kannattaa välittömästi ottaa yhteyttä kouluttajaan.

Kertaa perustaitoja

Varsinkin lenkkikäyttäytymiseen kannattaa ottaa pieni kertaus, sillä usein vapaampaan liikkumiseen tottuneen koiran ulkoilu kytkettynä voi olla haastavaa niin koiralle kuin omistajallekin. Kaupungissa mielenkiintoisia hajuja on paljon, joten uudet hajut ja uudet koirakaverit voivat viedä koiran huomiota pois mukana kulkevasta omistajasta. Kertaamalla remmikäyttäytymisen taidot muistuvat ne nopeammin koiran mieleen.

Tunnista stressi

Tyypillisimpiä koiran stressin merkkejä ovat yleinen levottomuus, ääntely (haukkuminen, vinkuminen), läähättäminen, tarpeiden sisälle tekeminen (aikuiset jo sisäsiistit koirat), turkin normaalista poikkeava rapsuttaminen tai hilseily. Jos koiralle ilmenee stressin merkkejä, on tärkeää puuttua niihin oikealla tapaa vähentämällä stressitekijöitä, lisäämällä laadukasta lepoa ja tarjoamalla koiralle riittävästi rauhoittavaa virikettä ja aktivointia.

Ilmenneisiin ongelmiin kannattaa puuttua mahdollisimman nopeasti niiden ilmettyä. Näin ongelma ei pääse pahenemaan ja syvenemään ja kouluttaminen on usein helpompaa ja nopeampaa.

Hanki apua haasteisiinAjoissa

Koiraterapeutti toimii perheessä koiran ja ihmisten välisenä tulkkina. Mikäli omat taidot eivät riitä, voit antaa kouluttajan kouluttaa koiraasi. Koulutus tapahtuu läsnäollessanne yhdessä sovituin säännöin. Ammattilaisen kouluttaessa koulutus etenee yleensä nopeammin.

Varaa heti