Dogio Logo
Joululahja koiralle?

Joululahja koiralle?

1. Yhteinen aika

Koiran kanssa yhteinen aika saattaa jäädä vähiin, varsinkin joulukiireiden keskellä. Koira arvostaa usein enemmän yhteistä laatuaikaa kuin materiaa. Tarjoa koiralle joululahjaksi yhteinen aika rapsuttelulle, leikkimiselle, ulkoilulle tai ota vaikka koiran kanssa yhdessä päiväunet. Usean koiran taloudessa yksilöllinen yhteinen aika koirien osalta voi olla usein vähäistä. Tarjoa jokaiselle koiralle oma pieni yksilöllinen hetki omistajan kanssa. Yhteinen aika voi olla myös johonkin uuteen paikkaan tutustumista. Seuraamalla koiraasi opit huomaamaan mistä koirasi pitää ja voit tarjota koiralle joululahjaksi yhteistä tekemistä näiden asioiden parissa.

2. Uusi peti

Suurin osa koiran arjesta kuuluu lepäämiseen. Koiran tulisi levätä noin 80% vuorokaudesta, joten tällöin on huolehdittava siitä, että lepääminen on koiralle mahdollisimman helppoa. Seuraamalla missä koira mielellään lepää, antaa sinulle osviittaa siitä, minkälainen petiratkaisu koirallesi on sopiva. Jos koirasi tykkää nukkua niin, että pää tai koko koira on sängyn tai sohvan alla, voi luolamainen peti tai kevythäkki olla soveltuva valinta lepopaikaksi, joka tarjoaa koiralle suojaa. Jos taas koirasi tykkää kääriytyä viltteihin, voi pehmoiseen petiin kerätty vilttikasa tai sohvan nurkkaan tehty tyyny-vilttikeko olla koiralle mieluinen. Toiset koirat taas tykkäävät lepäillä ihan lattialla, jolloin petipaikkaa ei tarvitse miettiä sen tarkemmin. Toisinaan myös lattialla makoileville koirille makuualusta tai matto voi olla hyvä vaihtoehto, jottei koiran tarvitse levätä kylmällä lattialla. Usein koirat myös lepäävät paikoissa, jossa ne voivat tarkkailla mahdollisimman tehokkaasti talon tapahtumia. Pedin sijoittaminen tälläiseen sijaintiin tukee koiran lepoa. Voit antaa koiralle joululahjaksi pehmeän paketin.

3. Aktivointilelu

Koiran aktivointi ja virikkeistäminen on tärkeä osa sen hyvinvointia. Koiran tulee päästä toteuttamaan sille tyypillisiä käyttäytymistarpeitaan, jonka vuoksi meidän ihmisten on tärkeää simuloida niitä koiran arkeen. Mm. ruuanhankintaan liittyvät käyttäytymistarpeet jäävät usein vajaaksi, sillä hopeatarjottimella nenän eteen tarjotut kuivanappulat eivät vaadi koiralta ravinnon hankintaan suuria ponnistuksia. Ruuan tarjoaminen aktivointilelun kautta tuo syömiseen usein lisää mielekkyyttä. Hyviä aktivointileluja ovat esimerkiksi erilaiset aktivointipelit, Kong, nuuskumatot ja nuolualustat eli lickimatit. Aktivointileluja koiran joululahjapakettiin löydät eläintarvikeliikkeistä ja -verkkokaupoista.

4. Makupalat

Koiratkin pitävät herkullisista makupaloista. Makupaloilla ei kuitenkaan tule korvata koiran ruokaa ja tärkeää on huolehtia, ettei koira pääse lihomaan liiallisten herkkujen seurauksena. Esimerkiksi possunkorvassa saattaa olla saman verran kaloreita kuin mitä pienen koiran päivittäinen energiantarve on. Makupalojenkin avulla koiraa voidaan helposti virikkeistää piilottamalla niitä etsittäväksi tai pahvipakkauksen sisältä hankittavaksi. Allergiselle tai ruuansulatukseltaan herkälle koiralle on tärkeää tarjota vain sille soveltuvia herkkuja. Muistathan siis kysyä omistajalta aina ensin, minkälaisista herkuista koira pitää tai mitä sille voidaan tarjota. Tästäpä siis herkullinen vinkki koiran joululahjapakettiin.

5. Puruluut ja sitkeät herkut

Pureskeluntarve on koiralle normaali käyttäytymistarve, jota koiran tulee päästä toteuttamaan. Toisilla koirilla tarve on pienempi, toisilla merkittävästi suurempi. Näissäkin löytyy paljon yksilöllisiä eroja. Suuhygieniankin osalta pureskelulla on tärkeä merkitys, sillä mekaaninen hankaus pitää yllä suun terveyttä. Erinomaisia pureskeltavia ovat valkaisemattomat nahkasta tehdyt puruluut, aidot putkiluut tai rustot, sekä sitkeät sonnin sudit tai niskajänteet. Huomioithan, että puruluissakin saattaa olla yllättävän paljon kaloreita, ettei päivittäinen kalorimäärä ylitä koiran energiantarvetta. Puristeluut ja puruluurullat ovat solmuluita turvallisempia koiralle. Valvothan koirasi luiden syöntiä, jottei mahdolliset palat jää koiran kurkkuun. Vahvoille leuoille ja puremisintoisille koirille hirvennahkasta tehdyt luut ovat kestävämpiä. Puruluu koiran joululahjaksi antaa sinulle myös hetken rauhan joululahjojen avaamiselle, kun koiralla on omaa pitkäkestoista puuhaa.

6. Koirahieronta

Koiran keho joutuu usein kuormitukselle yksipuolisen lenkkeilyn, hihnassa kävelemisen tai liukkaiden kelien johdosta. Koiran lihashuolto on tärkeä osa myös koiran hyvinvointia. Ammattitaitoinen koirahieroja voi tuoda mukavan rentoutushetken koirallesi, mikäli koira pitää käsittelystä. Voit myös itse opetella koiran kotihierontaa ja tarjota yhteisen rentouttavan hetken koirasi kanssa hieronnan avulla.

7. Haasteita koira-arjessa – Koirakouluttajalta apua koira-arkeen

Mikäli koiran kanssa esiintyy haasteita erilaisissa arkisissa tilanteissa, kuten lenkeillä rähinää tai vetämistä, ongelmia yksinolossa tai haukkumista rappukäytävän äänille, on tärkeää saada apua haastavassa koira-arjessa jaksamiseen ja koiran koulutukseen. Panostat samalla omaan hyvinvointiisi, kun arki koiran kanssa on mielekkäämpää.

Tai onko tuttavallesi tulossa pentu ja haluaisit tukea heidän matkaansa heti alusta asti kohti sujuvaa koira-arkea? Verkkokurssimme ovat oiva aineeton lahjaidea koiranomistajalle, jotta arki koiran kanssa olisi mahdollisimman mutkatonta. Lue lisää verkkokursseistamme tai tutustu palveluihimme. Lahjakortteja verkkokursseihimme tai palveluihimme voit ostaa tästä

8. Hoito-apu lahjakortti

Koiranomistajan vapaa-aika on koiran vuoksi usein haastavaa, sillä koiraa ei voi jättää yksin pitkiksi ajoiksi. Mitä jos tarjoaisit ystävällesi aineettoman lahjakortin koiran hoidon tai ulkoilutus avun merkeissä?

9. Haluaisitko harrastaa koirasi kanssa?

Koiran kanssa harrastuksen aloittaminen voi tuntua hankalalta. Monet koirakoulut tarjoavat tutustumiskäyntejä, lyhytkursseja tai aktivointipeli-iltoja, joten näistä vinkkejä yhteiseen aikaan koirasi kanssa. Monia koiraharrastuslajeja voi harrastaa ilman kurssejakin. Netistä löydät vinkkejä ja verkkokursseja koiran kanssa harrastamiseen. Esimerkiksi suuren suosion saavuttanut nose work on laji, jota voi harrastaa koiran kanssa kotona. Muistathan myös, että lepo on koiralle tärkeää. Pidä harjoitteluhetket lyhyenä ja anna koiran sisäistää nukkuessa opittuja asioita.

10. Pitääkö koirasi tavaroiden tai lelujen repimisestä?

Jouluna parhaita lahjaideoita repimisestä pitävälle koiralle on lahjapakkausten avaaminen, pahvilaatikoiden repiminen tai vaikka uuden pehmolelun raatelu. Kirpputoreilta voit löytää käytettyjä pehmoleluja edullisesti koirallesi, mutta huomioithan, että irtoavat osat tulee ensin poistaa ja ettei lelun täyte ole koiralle vaarallista. Raadellut lelut voidaan myös uusiokäyttää laittamalla lelun sisälle esim. puruluu tai limpparipullo, jolloin lelu voidaan herättää eloon uudelleen. Kiihdyttäviä leikkejä kannattaa leikkiä rajallisesti ja tarjota koiralle vain sallittuja repimisen kohteita. Riekaleiksi revityt lasten joululahjapaketit voivat aiheuttaa harmia.

11. Vapaana ulkoilu

Koiralle vapaana liikkuminen on hyväksi koiran keholle, mutta myös mielelle. Se ei kuitenkaan ole aina mahdollista, sillä vapaana pidolle on edellytyksenä se, että koira suhtautuu ympäristöönsä neutraalisti ja on hallinnassa. Koirapuistot soveltuvat koirasosiaalisille koirille, mutta niissä voi helposti aiheutua konflikteja koirien välille. Koirille on myös olemassa yksityisiä koirametsiä monilla paikkakunnilla. Miksipä ette ottaisi koiran kanssa eväät reppuun ja suuntaisi matkaa vain teille varattuun aidattuun koirametsään, jossa koirasi saa tutkia ympäristöä ja juoksennella vapaasti. Kenties koirakaverin kanssa. Molemmat saavat rentoutua luonnon keskellä.

12. Uusien makujen maistelu

Koirat syövät usein samaa ruokaa päivästä ja vuodesta toiseen. Toki koiran vatsa voi olla herkkä uusille ruuille, joka on toki huomioitava. Mitäpä jos antaisit koiralle kuppiin jotain uutta ruokamakua tai uusia koiralle soveltuvia raaka-aineita, kuten banaania, parsakaalia, kananmunaa, bataattia, ananasta, herneitä, omenaa tai aitoa maapähkinävoita? Vaikka koirat ovatkin lihansyöjiä, voi uusien makujen maistelu olla koirasta kiinnostavaa, eikä maistuvilla herkuilla ole tarkoitus korvata koiran ruokavaliota. Ihmisten jouluruokapöydästä koiralle löytyy aika vähän uusia makuja, sillä ne ovat usein rasvaisia tai suolaisia. Myös suolattomat popcornit ovat koiralle hauska makuelämys, joita voit valmistaa kattilassa koiralle maustamattomista maissinjyvistä.

13. Vesipedot pääsevät uimaan talvellakin

Vesipedoille koirauimala voi olla mielekäs paikka talviuinnille. Koirauimaloita on jo useilla paikkakunnilla ja uimisesta nauttivat koirat pääsevät uimaan ympäri vuoden. Mikä sen parempi joululahja koiralle kuin oma uintivuoro koirauimalassa. Varoitus! Koirauimalassa kastuu myös omistaja, sillä koirahan ravistaa altaasta nousemisen jälkeen aina omistajan vieressä. Itse ei kuitenkaan uimaan koiran kanssa pääse, sillä allas on tarkoitettu vain koirille tai ammattitaitoiselle uittajalle. Loiskis ja polskimaan.

14. Kiinnostaako sinua koiran käyttäytyminen ja sen persoonallisuus?

Ammattikouluttajien sivustoilta ja luennoilta pääset tutustumaan koirien maailmaan ja lisäämään tietämystäsi koirista ja niiden käyttäytymisestä. Myös koirille suunnitellut luonnetta ja persoonaa mittaavat testit antavat sinulle lisätietoa koirastasi, sen luonteesta ja persoonasta, joka auttaa sinua ymmärtämään koiraasi entistä paremmin. Ymmärtäessäsi paremmin koiraasi, voit tukea sen hyvinvointia ja oppimista entistä tehokkaammin ja monipuolisemmin.

15. Koiran kuvasta lahja

Koiranomistajalle ja koirarakkaalle ihmiselle jokin esine, jossa koira yhdistyy siihen, on usein mieluisa lahja. Saatavilla on niin avaimenperiä, kelloja, ovikylttejä, mukeja, tekstiilejä tai vaatteita. Koirankarvasta huovutetut lapaset lämmittävät käsiä pakkassäässä ulkoillessa tai koruhartsin sisään säilötty koirankarvakoru tai -riipus ovat yksilöllisiä lahjaideoita. Tai miksipä et antaisi koiranomistajalle lahjaksi lahjakorttia valokuvaukseen ammattitaitoiselle koiravalokuvaajalle? Omistajan ja koiran yhteinen ikuistettu valokuva tai siitä teetetty taulu on pitkäaikainen ilo koiranomistajalle.