Dogio Logo
Kouluttaja kertoo: 10 tyypillistä virhettä yksinolon harjoittelussa

Kouluttaja kertoo: 10 tyypillistä virhettä yksinolon harjoittelussa

Yksinolo-ongelmat ovat hyvin haastavia koirien käyttäytymisongelmia. Kun apua etsitään, turvaudutaan usein internetin ihmeellisestä maailmasta löytyviin tai tuttavalta, naapurilta tai kasvattajalta kuultuihin vinkkeihin. Tieto kouluttamisesta on lisääntynyt merkittävästi viime vuosina ja moni neuvo on jo aikansa elänyt. Jotta voit välttää tyypillisimmät sudenkuopat, tässä kouluttajan vinkit, mitä ei kannata tehdä yksinolon harjoittelussa.

1. Koira viettää yksinoloaikansa ahdistuneena.

Jos koirasi oireilee yksinollessaan, ei koiraa tule jättää yksin. Käytännössä tämä saattaa kuulostaa työssäkäyvälle ihmiselle mahdottomalta, mutta sitä varten on nykyään tarjolla paljon koirille suunnattuja päivähoitopalveluita tai koirakummeja, joiden apua tarvitaan koulutuksen tueksi, jotta koiraa ei tarvitse jättää yksin. Koiraa ei tule jättää yksin, jos se oireilee. Minimoi siis koirasi yksinolo, jotta ongelma ei pääse pahenemaan.

2. Puututaan pelkkiin oireisiin, ei syyhyn.

Pelkkiin oireisiin puuttuminen ei ratkaise ongelmaa tai poista sitä. Koira ääntelee tai tuhoaa, koska sitä ahdistaa, pelottaa, turhauttaa tai sillä on tylsää. On siis hoidettava käyttäytymisen taustalla olevaa syytä, ei oireita kuten ääntelyä tai tuhokäyttäytymistä. Koiralla ei tule missään nimessä käyttää esim. haukkumisen estävää pantaa (esim. sitruunapanta) tai muita oireita hillitseviä tuotteita, koska ne pahentavat ongelmaa niiden korjaamisen sijaan. Toki, naapurisi on varmasti tyytyväisempi, kun koirasi ei ääntele, mutta näillä pikafikseillä vain pahennetaan ja syvennetään ongelmaa niiden hoitamisen sijaan ja sinulla on pian kaksin verroin työtä käyttäytymisen muuttamiseksi.

3. Harjoittelu on liian vaikeaa koiran kykyyn nähden sietää yksinoloa.

Harjoittelu liian vaikeilla harjoituksilla ei vie koulutusta eteenpäin vaan todennäköisesti pahentaa oireita. Mikäli koira jo ääntelee, älä odota koiran hiljenemistä vaan palaa koira luo heti ja tee seuraavalla kerralla harjoittelusta helpompaa. Harjoittelun tarkoituksena on rakentaa yksinolosta koiralle turvallinen ja levollinen aika, joka on rakennettava asteittain helpoista harjoituksista aloittaen niin, ettei koiralla ilmene oireita missään harjoittelun vaiheessa.

4. Koiran palkitseminen yksinolosta makupaloin

Lähtökohtaisesti makupaloilla palkitsemisella ei saada aikaiseksi mitään haittaa, mutta yksinolon harjoittelu ei ole mikään temppu, jossa koira odottaa palkintoaan, kun se on hiljaa. Yksinolo on arjen taito ja yksinolosta pitäisi rakentaa koiralle hetki, jolloin levätään ja rentoudutaan. Kun yksinolo ei ole mikään ohjelmanumero ja koira tuntee olonsa turvalliseksi, ei ihmisen poistuminen aiheuta koirassa suurempia tunnekuohuja.

5. Koiran eristäminen oven tai portin taakse

Koiran normaaliin käyttäytymiseen kuuluu tarkkailla ympäristöään ja tarvittaessa kontrolloida sitä. Koiran sulkeminen oven taakse tai häkkiin todennäköisesti pahentaa oireita, koska koira ei pysty tarkkailemaan ympäristöään. Suosittelemme ensisijaisesti käyttämään koiraporttia tai pentuaitausta, mikäli koiran tilaa tarvitsee rajata turvallisuutta varten tai koulutusta tukemaan. Tilan rajaamisen on tuettava koulutusta, ei aiheutettava ahdistusta tai turhautumista. Muistathan myös, että koiran häkittäminen on kiellettyä eläinsuojelulain nojalla.

6. Kun koira ei ääntele tai tuhoa yksinollessaan, se voi hyvin

Tämä on tyypillisin lause mitä koiranomista kertoo koiransa yksinolosta. Kuitenkaan pelkkä ääntely tai tuhoaminen ei ole merkki siitä, etteikö koiralla olisi haasteita yksinolossa. Koiran seuraaminen tai tarkkailu esim. äänimonitorilla ei kerro sinulle koko totuutta. Vain sen, äänteleekö koira vai ei. Koira voi esim. koko yksinolon läähättää levottomana ovea tarkkaillen. Tällöin äänimateriaali ei kerro koiran voinnista tai onnistumisesta yksinoloaikana. Tärkeää onkin selvittää, mitä koira oikeasti tekee ja miten se voi yksinoloaikana videokuvaamalla.

7. Harhautatko koiraa jäämään yksin?

Moni omistaja jättää koiralle jotain tekemistä yksinolon hetkellä. Yleensä koira on rauhassa sen ajan, kun sillä on tekemistä ja kun tekeminen loppuu, koira oireilee. Tässähän koiraa nimenomaan harhautetaan siihen, että kun omistaja poistuu, koira keskittyy johonkin muuhun asiaan, kuten herkulliseen syötävään, aktiviteetteihin tai luuhun. Kun koira on saanut puuhansa loppuun ja havahtuu siihen, että ihminen on poistunut, se oireilee. Tällä siis vain sivuutetaan ongelmaa hetkellisesti, mutta mitään oppimista yksinoloon ei tapahdu.

8. Kotiinpaluu on kuin sirkuksen ohjelmanumero

On ihanaa, että kotiin tullessa kotona odottaa innokas ystävä, mutta mitä enemmän koira odottaa ihmisen paluuta, sitä jännittävämpää odottamisaika on. Kun koira odottaa herkeämättä hetkeä, jolloin omistaja palaa, kokee koira paluun hetkellä voimakasta kiihtymystä ja helpotuksen tunnetta endorfiinien vapautuessa koiran elimistöön. Mikäli koira innostuu voimakkaasti omistajan kotiin tulosta, voi odotus aika olla koiralle vaikea ja pitkä, kun koira odottaa jälleennäkemistä herkeämättä.

9. Apua etsitään pelkistä tukiratkaisuista tai -tuotteista

Radion päälle laittaminen, ihmisen tuoksuisen vaatekappaleen jättäminen, painepaita, rauhoittavat luontaisvalmisteet tai lääkkeet. Tukitoimia on monia, mutta ne ovat nimenomaan tukitoimia, jotka helpottavat koiran oloa ja edesauttavat koulutusta. Pelkillä tukitoimilla ei saada koiran käyttäytymistä tai suhtautumista yksinoloa kohtaan muuttumaan. Myös pelkkä koulutus ei yksinään riitä, vaan on tärkeää että koiralle löydetään yksilölliset tukitoimet koulutuksen tueksi.

10. Koiralla on puutteita hyvinvoinnissa

Saako koira riittävästi liikuntaa? Lepääkö koira riittävästi? Pääseekö koira toteuttamaan lajityypillisiä käyttäytymistarpeitaan, eli onko koiralla riittävästi virikkeitä? Onko koiralla kipuja tai terveydellisiä oireita, esim. ruuansulatuksen ongelmia? Jotta koulutus onnistuu, on hyvinvointitekijöiden ja ympäristöolosuhteiden oltava kunnossa. Koiran kouluttaminen ja käyttäytymishaasteiden ratkaiseminen on koiran kokonaisvaltaista hoitoa. Kun koiran hyvinvointi ja ympäristötekijät ovat kunnossa, on edellytykset onnistuneelle oppimiselle ja käyttäytymisen muutokselle mahdolliset.