Milloin kääntyä koirakouluttajan puoleen?

Milloin kääntyä koirakouluttajan puoleen?

Monille koiranomistajille on suuri kynnys pyytää apua koiran koulutuksessa. Itse pyritään pärjäämään mahdollisimman pitkälle. Tietoa haetaan erilaisista kanavista (kirjallisuus, keskustelupalstat, some), mutta yleensä kouluttajan puoleen käännytään vasta kun tilanne oman lemmikin kanssa on kärjistynyt. Tässä vaiheessa kouluttajankin on haastavaa lähteä purkamaan vyyhtiä, jotta koiran käytöstä voidaan muuttaa haluttuun suuntaan ja usein prosessi on hyvin pitkäaikainen, koska pikaratkaisuja ei ole olemassa.

Vaikka hammasta purren

Taitaa kuulua suomalaiseen perusluonteeseen, että apua ei pyydetä ennen kuin on pakko. Itsekin huomaan olevani tällainen. Mm. lääkäriin menen yleensä vasta, kun on pää kainalossa. En halua rasittaa ketään, selviän yksin. Itse pystyt päättämään omasta kehostasi, mutta näin kuitenkaan ei lemmikkien kohdalla pitäisi olla. Erilaisista käytösongelmista kärsivät usein myös itse lemmikit. Varsinkin käytösongelmista yleisin, remmikäytösongelmat aiheuttavat yleensä sen, että lenkkien pituudesta karsitaan ja lenkkeily on raskasta myös koiralle toistuvien epämiellyttävien kohtaamistilanteiden takia. Usein remmikäytösongelmissa käytöksen taustalla on pelko. Voit vain kuvitella, jos joka kerta kun ovestasi poistut, joutuisit pelkäämään. Ei se tee hyvää psyykkeen eikä fyysisen terveydenkään päälle. Myös muut käyttäytymistarpeet saattavat jäädä tyydyttämättä, joka aiheuttaa koirissa erilaisia käytöshäiriöitä.

Ammattitaitoinen kouluttaja ei vain kouluta, vaan neuvoo kokonaisvaltaisesti

Koirasi hyvinvointia ajatellen on hyvä kääntyä ammattilaisen puoleen hyvissä ajoin. Ammattitaitoinen kouluttaja osaa katsoa ongelmaanne kokonaisuutena ja huomioida myös käytösongelman lisäksi mm. ravitsemukselliset tai käyttäytymistarpeiden puutokset tai muut hyvinvointiin tai terveyteen vaikuttavat tukitarpeet.

Aina ei tarvitse olla kehittynyt suurta ongelmaa, vaan kun kouluttajaan ottaa yhteyttä hyvissä ajoin, ei ongelmia pääse syntymäänkään. Näin teki myös Sonja, joka 11 viikon ikäisen Hippo koiransa kanssa ottivat yhteyttä ja pyysivät saada apua Hipon yksinolon harjoitteluun. Harjoittelu ei ollut lähtenyt sujumaan toivotusti ja he pyysivät neuvoja ja tukea ammattilaiselta, jotta yksinolo tulisi olemaan mahdollisimman luonnollinen ja miellyttävä asia tulevaisuudessa. 30min verkkokonsultaation aikana he saivat roimasti ohjeita yksinolon harjoitteluun, sekä vinkkejä pennun kasvatukseen ja hyvinvointiin, jotka tukevat yksinoloharjoittelua.

Avun hakeminen on välittämistä

Meillä Dogiolla saat tukea erilaisiin haasteisiin koirasi kanssa. Meillä sinun ei tarvitse pelätä sitä, ajatteleeko kouluttaja sinun epäonnistuneen koirasi kanssa. Ei, emme ajattele. Kannustamme koulutukseen ja pidämme avun hakemista osoituksena siitä, että välität lemmikistäsi. Meille lemmikkisi hyvinvointi on tärkeää. Myös itse voit paremmin, kun sinun ei tarvitse päivittäin painia koirasi käytösongelmien kanssa yksin. Älä epäröi kääntyä ammattitaitoisen kouluttajan puoleen, vaan ota yhteyttä.