Kun ero ahdistaa - koiran eroahdistus
Saavut työpäivän jälkeen kotiin ja ovella odottaa ylitsevuotavan innokkaasti tervehtivä koira …ja kun kävelet hieman peremmälle asuntoon, niin sieltä löytyy myös revitty roskis, pureskeltu kaukosäädin, lempi kengät ilman korkoja, kynsillä raavittu ovenpieli tai uuden ulkomuodon saanut sohva tai nojatuoli. Koira on saattanut tehdä tarpeensa sisälle tai levitellä tyynyn täytteet ympäri asuntoa. Tai vaihtoehtoisesti postilaatikkoon tai kerrostalon ilmoitustaululle ilmestyy lappu, jossa kerrotaan koirasi haukkuvan taukoamatta. Siinä vaiheessa naapurisopu on koetuksella ja jopa häätö voi olla lähellä. Koiran omistaja saattaa olla täysin tietämätön koiran haukunnasta ennen kuin naapurit tästä ilmoittavat.
Ero ahdistaa
Eroahdistus on yleisnimitys tyypillisimmälle yksinolo-ongelmalle. Lyhyesti selitettynä koira ahdistuu, kun sille merkityksellinen henkilö poistuu sen ympäristöstä. Syitä eroahdistuksen synnylle on useita, mutta yleisin syy on se, ettei koiraa ole opetettu olemaan yksin ja itsenäinen.
Oireet
Eroahdistus oireet vaihtelevat yksilöittäin. Tyypillisiä eroahdistuneen koiran oireita on haukkuminen, ulvominen tai vinkuminen. Toiset koirat tuhoavat tavaroita, osalla ilmenee sisäsiisteysongelmia. Usein koiralla on myös stressistä aiheutuvia fyysisiä oireita. Eroahdistus on voimakkaimmillaan ensimmäisen puolituntisen aikana, jonka jälkeen useimpien koirien aktiivisuus laskee.
Eroahdistuksen hoito
Eroahdistuksen hoidossa ei ole olemassa pikaratkaisua (kuten ei missään muussakaan koirien käytösongelmassa), vaikka joku saattaa niin väittääkin. Eroahdistuksen pois opettamisessa muokataan koiran mielentilaa, joten jokainen varmasti ymmärtää ettei se tapahdu hetkessä. Hoito vie pitkän ajan, jopa kuukausia ja pahimmillaan vuoden. Ongelmaan kannattaa puuttua ja hakea apua mahdollisimman varhaisessa vaiheessa huomattuasi oireet, jotta ongelma ei pääse pahenemaan, joka pidentää hoidon aikaa merkittävästi.
Tässä muutamia yleisiä kysymyksiä eroahdistukseen liittyen.
"Toimiiko sitruunapanta eroahdistuksen koulutuksessa?”
Sitruunapannan ja muiden haukkumista hillitsevien koulutuspantojen toiminta perustuu siihen, että se tekee koiralle haukkumisesta epämiellyttävää. Haukkuminen on oire ahdistuneesta olotilasta ja jotta ongelma saadaan pysyvästi poistettua, on nimenomaan perehdyttävä käytöksen syihin, ei pelkkiin oireisiin. Sitruunapanta ei siis poista haukkumisen tarvetta. Yleensä koira tottuu suihkeisiin, koska ahdistus on kovempi paha kuin laitteesta tuleva sitruunasuihkaus. Koiran pelko ei poistu koiraa rankaisemalla. Jos koiraa rankaistaan siitä, että sitä pelottaa tai ahdistaa, se vain lisää koiran ahdistusta ja epävarmuutta entisestään. Älä piilota pikaratkaisuilla oireita – selvitä syy käytöksen taustalla ja hoida sitä.
”Voiko toisesta koirasta olla apua koiran erohdistukseen?”
Erään tutkimuksen mukaan, jossa oli testattu toisen yksilön vaikutusta koiran stressitasoon erilaisissa yksinolotilanteissa huomattiin, että toisen koiran vaikutus oli usein stressitasoa nostattava. Eroahdistuksesta kärsivä koiran voi hermostuttaa toisen koiran, jolloin lopputuloksena voi olla kaksi eroahdistuksesta kärsivää koiraa. Ahdistus kohdistuu siihen kotoa poistuvaan henkilöön, joten toisen koiran läsnäololla ei pystytä korvaamaan tätä ahdistusta.
”Koirani menee ihan sekaisin kun tulen kotiin. Se hyppii, pomppii, haukkuu ja tekee kaikkensa saadakseen huomioni. Miten tähän tulisi reagoida?
Endorfiini on hyvänolontunnetta aikaansaava aivojen tuottama hormoni, josta koira voi tulla fyysisesti riippuvaiseksi. Koiran tervehtimisrituaalit (tai jo pelkästään omistajan hajuinen esine) saa aikaan endorfiinin vapautumisen elimistöön, joka saattaa aiheuttaa riippuvuutta aikaansaavan hyvänolontunteen. Eli koirasta voi tulla riippuvainen näistä endorfiiniryöpyistä, joita sinun kotiin palaaminen siinä aiheuttaa ja sen takia käyttäytyy yliaktiivisesti, koska se tuottaa sille niin suuren hyvän olon tunteen. Tämän takia on tärkeää, ettei koiraa huomioida suurieleisesti kotiin tullessa.