Koiran demonikohtaukset – kun koiralla flippaa

Koiran demonikohtaukset – kun koiralla flippaa

Riehumiskohtaus tai koiran demonikohtaus, joksi me kouluttajat sitä kutsumme, on hyvin yleinen varsinkin nuorten teinikoirien omistajien kohtaama haaste. Nämä kohtaukset ovat hyvin tyypillisiä varsinkin noutajille. Näissä kohtauksista koiran käytös muuttuu usein ihan puskista. Koira pysähtyy, sen katse lasittuu, jonka jälkeen alkaa jäävät raivarit. Koira on hyvin kiihtynyt ja tuntuu, että se olisi kuin paholaisen riivaamaa. Siksi me kouluttajatkin kutsumme näitä kohtauksia leikkimielisesti demonikohtauksiksi, vaikka omistajan mielestä siinä tilanteessa leikki on kaukana.

Isolla koiralla voi olla jo paljon voimaa, sen hampaat satuttavat näykkiessä käsistä tai muualta kehoa. Huomioimattomuus tai voimakeinot vain yllyttävät koiraa riehumaan lisää, eikä huomion kiinnittäminen muualle esim. nameihin tai leluihin myöskään tunnu toimivan kuin hetkellisesti. Tuntuu että riehumiskohtausta on mahdotonta keskeyttää, kun koiraan ei saa minkäänlaista kontaktia.

Jos mietitään näiden kohtausten taustaa, niin ulkoilu on monelle koiralle vain siirtymistä paikasta toiseen kytkettynä, ja hihnan estäessä koira ei pääse kovinkaan usein paikkoihin, joista se on kiinnostunut. Eli koira kokee lenkkien aikana useita pettymyksiä, kun se ei pääse vapaasti tutkimaan ympäristöä tai tutustumaan vapaasti toisiin koiriin tai ihmisiin. Tämä aiheuttaa koirassa turhautumista. Eihän koira (varsinkaan nuori koira) ymmärrä miksi se ei pääse tutustumaan ympäristöön. Eli koiran näkökulmasta kaikki kiva kielletään. Koira siis joutuu kohtaamaan lenkkien aikana useita pettymyksiä ja sen itsehillintä on koetuksilla.

Nuoren koiran itsehillintä on usein vasta kehittymässä ja varsinkin, jos koiran itsehillinnän taitoja ei ole kehitetty harjoittelun avulla, turhautuu koira helposti tilanteissa, jotka eivät etene koiran suunnitelmien mukaan. Koira siis saattaa joutua pinnistelemään lenkin ajan ja jossain kohtaa koiran pinna vain katkeaa.

Kun koiran kanssa saavutaan kodin lähelle tai tiettyyn paikkaan, on todennäköisesti koiran kaikki itsehillinnän rippeet käytetty. Eli lenkillä kertynyt stressi purkautuu. Voi myös olla, että mukava lenkki ulkona on päättymässä, eikä koira vielä haluaisi kotiin sitä kiinnostavasta ympäristöstä, purkautuu turhautuminen voimakkaana kohtauksena hihnaa ja taluttajaa kohtaan. Koiran kohtaukseen vaikuttaa myös se, että onko koira levännyt riittävästi tai onko lenkki ollut liian väsyttävä. Väsynyt ja turhautunut koira on erittäin huono yhdistelmä. Myös koiran tarve purkaa toiminnantarmo sallittuihin asioihin vaikuttaa. Nuorilla koirilla on energiaa ja lyhyet lenkit voivat vain turhauttaa, kun energiaa ei pääse purkamaan sallittuihin asioihin.

Lenkeillä onkin hyvä kiinnittää huomiota siihen, että koira pääsee purkamaan energiansa esim. juoksemalla, kiipeilemällä, kaivamalla, haistelemalla tai muuten touhuamalla. On siis tärkeää, että lenkkeily ei ole pelkästään kävelyä pisteestä A pisteeseen B, vaan lenkkeilystä tehdään koiralle mielekästä ja monipuolista erilaisten virikkeiden avulla (esim. kiipeily, etsiminen, kaivaminen, ympäristön tutkiminen) ja koira pääsee spurttailemaan (esim. koirapuistoon) ja purkamaan virtansa. Myös tarve sosiaaliselle kanssakäymiselle on useilla nuorilla koirilla suuri ja leikkimisen tarve lajitovereiden kanssa voi suuntautua omistajaan. Toisaalta jos koiraa ulkona pelottaa eri asiat, voi pelko ja siitä kertyvä stressi kanavoitua demonikohtauksiksi.

Näille demonikohtauksille tyypillistä on myös se, että ne saattavat suuntautua vain tiettyä ihmistä kohtaan, joka saatetaan helposti ottaa henkilökohtaisesti koiran kettuiluna. Älä ole kuitenkaan huolissasi, sillä kohtaukset kohdistuvat usein ihmistä kohtaan, johon koira todella luottaa. Koira siis uskaltaa näyttää ikävät tuntemuksensa ihmiselle, joka on sille turvallinen ja tärkeä. Tunteiden näyttäminen on normaali osa nuoren kasvavan koiran kehitystä ja demonikohtauksia voidaan verrata uhmaikäiselle lapselle tyypillisiin itkupotkuraivareihin.

Tärkeää on, että koiralla on keinoja käsitellä stressiä ja keinoja purkaa kertynyttä kuormitusta. Ensisijaista on, että koira pääsee purkamaan energiansa sallittuihin asioihin, virikkeisiin ja liikunnallisiin tarpeisiin. Huolehdi siis riittävästä koiran virikkeistämisestä, aktivoinnista ja liikunnallisen tarpeen tyydyttämisestä, sekä mahdollisuudesta tarjota koiralle sosiaalisia kontakteja toisten koirien kanssa. Myös riittävästä levosta huolehtiminen ennen lenkkeilyä ja lenkkeilyn jälkeen on tärkeää.

Jos demonikohtaus yllättää, mitä ei kannata tehdä

Painimatsi koiran kanssa tai koiran alistaminen Koira haluaa usein muutosta ympäristöönsä ja toimintaa. Omistajan vääntäessä vastaan voimalla, seuraa siitä usein pitkä kädenvääntö. Sitähän koira saattaa haluta. Painimatsia. Riehuva koira ei todellakaan kaipaa lisää vettä myllyyn omistajan suunnalta. Tärkeää onkin, että omistaja pysyy rauhallisena ja pyrkii ohjaamaan tilannetta eteenpäin rauhallisin keinoin. Vaikka siinä vaiheessa kun 30kg koira roikkuu takinliepeessä, ei oma rauhallisuus ole ensimmäisenä mielessä. Tilanteen hoitaminen kärsivällisesti ja järkevästi on tärkeää.

Huomioimattomuus Koiralle tilanne on haastava. Se ei pysty käsittelemään turhautumistaan ja jos omistajalta ei tule mitään vastinetta käytökselle, koira keksii itse keinoja purkaa turhaumaa. Tyypillisimmin hyppimällä, riehumalla remmin kanssa, näykkimällä omistajaa tai haukkumalla. Huomioimattomuus ei opeta koiralle mitään, koska se ei anna koiralle mitään informaatiota siitä, mitä sen toivotaan tekevän ja miten tilanne voidaan ratkaista. Ohjaajan onkin tärkeää osata opastaa koiraa tilanteissa, joissa sen itsehillintä rakoilee.

Yritätkö ratkaista ongelman erilaisilla nikseillä?

Kokeilitko heittää nameja maahan? Auttoi ehkä hetkellisesti, kunnes namien syötyä koira jatkoi kohtausta. Tai hämäsitkö huomion muualle ja sait hetken lisäaikaa toimia järkevästi. Astuitko hihnan päälle, jotta koira ei pääsisi hyppimään enempää? Nämä ovat sinällään vähemmän vahingollisia keinoja. Varsinkin jos koiralla on jo kohtaus päällä, niin koiraa voidaan näiden avulla ohjata turvallisesti pois, mutta tärkeintä on kuitenkin ennaltaehkäistä kohtausten ilmeneminen sekä tukea ja auttaa koiraa selviytymään tilanteesta.

Näissä tilanteissa koiraa ei enää kouluteta, sillä kun koira jo riehuu, ei se ota vastaan mitään järkevää tietoa, koska se on niin kovilla kierroksilla, että aivojen oppiskeskuksen ovi on mennyt kiinni jo aikapäiviä sitten. Nämä ovat siis vain keinoja, joiden avulla saat kohtauksen ehkä hetkellisesti katkaistua. Summa summarum, olivatpa keinot positiivisia tai negatiivisia, niin niiden avulla ette saa pysyvää muutosta aikaiseksi, vaan kohtaukset todennäköisesti vain jatkuvat lenkeillä edelleen.

Apua demonikohtauksiin

Koiran kouluttaminen mielletään helposti niin, että kun koira toimii ei toivotulla tavalla, omistaja ojentaa koiraa ja pyrkii rajoittamaan koiran käyttäytymistä. Näin myös demonikohtausten osalta. Ei ole oleellista tietää, miten voit lopettaa kohtauksen parhaalla mahdollisella tavalla, vaan miten ennaltaehkäiset niiden ilmenemisen kokonaan. Kouluttaminen ei ole tilanteissa toimimista, vaan taitojen harjoittelua tilanteita varten. Tukitaidot, koiran itsehillinnän kehittäminen ja koiran tarpeiden tyydyttäminen juuri koiralle sopivin keinoin on avain kohti sujuvampia lenkkejä. On totta, että demonikohtaukset vähenevät iän myötä, mutta niihin on tärkeää puuttua mahdollisimman nopeasti oikealla tavalla.

Jokaisella koiranomistajalla tulee eteen tilanteita, joissa koira käyttäytyy ei toivotusti. Silloin onkin tärkeää osata toimia itse järkevästi, rauhallisesti ja auttaa koiraa selviytymään tilanteesta. Mikäli koiralla ilmenee näitä kohtauksia, on tärkeää selvittää syy niiden taustalla. Mikä koiraa turhauttaa ja mikä niihin vaikuttaa. Tässä apunasi ovat ammattitaitoiset kouluttajamme, jotka antavat teille yksilölliset ohjeet, kuinka saada demonikohtaukset hallintaan koiran kokonaisvaltainen hyvinvointi huomioiden. Lopeta niksien ja pikakeinojen kokeilu, sillä koirasi tarvitsee apua tunteidensa hallintaan. Anna meidän auttaa.