Koiraharrastukset kotikoiralle
Koiraharrastukset ovat olleet jo useita vuosia suosittuja, eikä suotta. Onhan koiran kanssa yhteinen tekeminen mielekästä ja hauskaakin. Koiraharrastuksissa yhdistyy usein hyöty ja huvi. Samalla saa itse irrottauduttua arjen kiireestä ja kenties ulkoiltuakin samalla. Koiran kanssa pääsee viettämään yhteistä aikaa ja samalla myös taidot karttuvat. Koiraharrastukset eivät ole pelkästään fyysistä urheilua, sillä myös pää joutuu töihin niin koiralla kuin omistajalla. Monet lajit vaativat myös ajatustyötä ja keskittymistä. Onko koiraharrastaminen vain kilpailuihin tähtääville koiranomistajille vai hyötyykö kotikoira erilaisista koiraharrastuksista? Ja miten valita koiralle sopiva harrastus omalle koiralle laajasta lajiviidakosta?
Mitä koiran kanssa voi harrastaa?
Virallisia koiraharrastuslajeja on Suomessa yli 70. Valinnanvaraa siis on. Useat koiraharrastuslajit perustuvat koiran alkuperäisen käyttötarkoituksen hyödyntämiseen tai simuloimiseen, jotta koira pääsisi toteuttamaan sille tyypillisiä käytösmalleja. Näitä ovat mm. metsästyskoirien ominaisuuksia harjoittavat ja mittaavat koelajit, joista tunnetuimpia noutajien metsästyskokeet NOU, metsästyskoirien jäljestämiskoe eli MEJÄ ja erilaiset ajokokeet. Vaikka monia lajeja kutsutaankin eri koemuodoiksi, ei se tarkoita sitä, että niissä tarvitsisi koskaan kilpailla. Tosin varoitan, että harrastaminen vie usein mennessään ja kilpailuiden avulla pääsette mittaamaan osaamistasoanne.
Koska yhä useampi koira elää nykyään perhekoiran elämää, eikä työskentele alkuperäistä käyttäytymistään vastaavissa tehtävissä, on näiden lajien rinnalle muodostunut viimeisten vuosikymmenien aikana erilaisia fyysisiä ominaisuuksia, nenänkäyttöä, koulutettavuutta ja hallintaa mittaavia lajeja. Suosituimpia näistä tuoreimmista lajeista ovat tottelevaisuuden taitoja mittaava leikkimielisempi rally-toko, sekä koiran ilmiömäisen nenän käyttötaitoa mittaava Nosework. Myös agility, eli koiran ketteryyttä ja ohjattavuutta mittaava laji, on yksi suosituimmista koiraurheilulajeista. Sitä harrastaa Suomessa yli 14 000 koiranomistajaa. Suosiota on kasvattanut viime vuosina agilitya mukaileva, mutta rennompi ja koiran keholle suotuisampi Hoopers. Uusia koiraharrastuslajeja muodostuu, kun yhdistetään ominaisuuksia koira-arjesta ja eri harrastuslajeista. Hyvä esimerkki tästä on kehonhallintaa ja lenkkeilyä yhdistelevä, vielä suomessa melko tuntematon Koira Parkour. Tai lähtisitkö yhdessä jumppatunnille koirasi kanssa, sillä jumppapallon päällä voi tasapainoilla yhdessä koiran kanssa Dobo -tunneilla.
Koiran kanssa harrastaminen ei vaadi sitä, että olisit himo koiraharrastaja, vaan mukaan voi lähteä ilman kilpailutavoitteita hauskanpito edellä. Tyypillisimmin koiraharrastuksiin pääsee tutustumaan koirakouluissa. Kannattaakin tutustua paikkakuntasi tarjontaan ja etsiä teille sopiva harrastuspaikka.
Miten valita koiralle sopiva harrastus?
Koska koiraharrastuslajeja on niin monta, saattaa iskeä valinnanvaikeus. Kun lähdet miettimään itsellesi ja koirallesi sopivaa harrastuslajia, kannattaa keskittyä miettimään seuraavia asioita, joiden avulla yhteinen koiraharrastus löytyy helpommin. Kannattaa lähteä liikkeelle siitä, mikä on koirasi rodun alkuperäinen käyttötarkoitus. Tai jos kyseessä on monirotuinen koira, niin mitä rotuja siinä kenties on tai minkä tyyppisiä rotuja koira edustaa. Usein alkuperäistä käyttötarkoitusta simuloivat harrastuslajit ovat koiralle niitä parhaimpia, sillä ne tuottavat koiran elimistöön luontaisesti mielihyvähormoneja, jotka lisäävät koiran hyvää oloa. Esimerkiksi huskylle juokseminen tai metsästyskoirille saaliin jäljestäminen lisää mielihyvähormonien eritystä aivoissa ja tuottaa hyvää oloa luontaisesti. Vaikka koiralle olisi hyvä tarjota rotutyypillistä tekemistä, ei se kuitenkaan tarkoita sitä, että paimenkoiran omistajan tulisi hankkia pihaan lampaita tai metsästyskoiran omistajan metsästyskorttia ja viettää viikonloppuja metsässä riistaa hankkimassa. Koiran laji- ja rotutyypillisiä tarpeita simuloivaa tekemistä voi harrastaa muillakin tavoin, esimerkiksi paimenkoiran kanssa pallopaimennusta tai metsästyskoiran kanssa etsintälajeja, kuten metsäjälkeä tai noseworkia.
Toinen hyvä keino lähteä selvittämään sopivaa harrastusta, on seurata oman koiran toimintaa ja selvittää minkälaisista asioista koirasi pitää. Jos koirasi on kova haistelemaan, sopii nenänkäyttölajit hyvin tyydyttämään koiran tarpeita. Jos koirasi on kova juoksemaan, vauhdikkaammat lajit, kuten agility, hoopers tai flyball voivat olla koirallesi sopivia. Omistajan läheisyydessä viihtyvälle, mutta leikkisälle koiralle rally-toko tai koiratanssi voivat olla hauskaa yhdessä tekemistä. Jos koirasi rakastaa vettä, voi vesipelastus harrastuksena tai Suomessa vielä tuntemattomampi Dog Diving tarjota tähän oivan mahdollisuuden. Kannattaa siis tutustua eri lajeihin ja pohtia, mikä niistä kuulostaisi koiran tarpeisiin ja omiin resursseihin sopivalta. Koiraharrastukseen voi osallistua koko perhe. Usein perheen lapsille moni koiraharrastuslaji sopii erinomaisesti ja vahvistaa koiran ja lapsen yhteistyötä.
Harrastamisen hyödyt koiralle
Tärkeimpänä asiana koiraharrastamisen osalta koen, että yhteistyö koiran kanssa vahvistuu mitä tahansa koiran kanssa harrastaakin. Jo ihan perus arkitaidot vahvistuvat ja arjen hallinta paranee harrastusten avulla, sillä perustaitoja kerrataan ja vahvistetaan kaikkien harjoitusten yhteydessä. Kaikki yhdessä koiran kanssa tekeminen lujittaa yhteistyötä omistajan ja koiran välillä, joten vuorovaikutus koiran kanssa syvenee ja usein paranee. Uusia asioita tehdessä koiranlukutaito kehittyy ja opit ymmärtämään paremmin koirasi viestejä, sekä tietysti omat kouluttajan taitosi kehittyvät harjoitellessa. Saatat jopa oppia koirastasi tai itsestäsi aivan uusia piirteitä, kun teette asioita yhdessä. Mukavan yhteisen tekemisen äärellä saatat huomata myös sen, että stressi vähenee, kun keskityt arjen kiireiden keskellä yhteiseen mielekkääseen tekemiseen. Onnistumisen ja ilon tunteet kuuluvat koiraharrastamiseen, joten aktiivisuuden lisäksi myös psyykkinen hyvinvointi kohenee liikunnan tuoman aktiviteetin lisäksi. Koiraharrastuksista saatat saada myös uusia ystäviä, sillä harrastaminen kerää yhteen yhteisiä mielenkiinnonkohteita jakavia ihmisiä.
Koiralle harrastaminen tarjoaa aivoja ja kehoa rasittavaa tekemistä, joka tuottaa koiralle mielihyvää ja näin myös rauhoittaa koiraa. Usein erilaisten harrastusten avulla pystytään myös vähentämään koiran ei toivottua tai häiritsevää käyttäytymistä, kun koira oppii työskentelemään toisten koirien läheisyydessä ja kuluttaa energiansa sallitun asian parissa. Koira pääsee toteuttamaan mielekkäitä asioita ja tyydyttämään tarpeitaan. Siksi erilaiset koiraharrastukset ovatkin erinomainen keino luoda koiralle mielekästä tekemistä arkeen.
Tarvitseeko aina lähteä koirakouluun harrastamaan?
Ei tarvitse, sillä monia harrastuslajeja voi harrastaa omatoimisesti kotona tai vaikka kesämökillä. Lajiin tutustuminen ja alkeiden harjoittelu on toki hyvä aloittaa kouluttajan opastuksella, mutta harjoittelua voi jatkaa omatoimisesti kotioloissa. Esimerkiksi mökin läheisyydessä voi harrastaa hyvin jäljestystä. Perheen kesken metsäretkillä harjoitella henkilöhakua, kun osa perheenjäsenistä piiloutuu tai mökin tai kodin pihalle rakentaa oman rally-toko radan tehtävineen. Kotona noseworkin harrastaminen on helppoa, sillä harjoittelu onnistuu myös kotiympäristössä tai pihalla. Tai laatisitko juhliin hieman erilaisen ohjelmanumeron koirasi kanssa koiratanssin merkeissä? Parhainta on, että harrastamiseen voi parhaillaan osallistua koko perhe tai eri lajeja jakaa perheen jäsenten kesken.
Koiraharrastus vaatii kouluttamista
Koiraharrastaminen tuo mukanaan monia asioita niin koiran kuin omistajankin elämään, mutta yhtä tärkeää on myös koiran arkitaitojen harjoittelu. Arkitaidot ovat koiraharrastuksenkin perusta. Ilman niiden hallintaa voi koiraharrastamisen aloittaminen tuntua haastavalta. Toisaalta koiran kouluttaminen mielletään monesti pelkästään koiraharrastuksiksi, mitä se ei ole. Arkitaidot kuuluvat jokaisen koiran elämään. Ne ovat taitoja, joiden avulla yhteiselo koiran kanssa saadaan sujumaan normaalissa arjessa. Kun perustaidot ovat kunnossa, voidaan lähteä harrastuskentille. Tällöin harrastaminen on mielekästä molemmille osapuolille. On tärkeää ymmärtää, että koiran arkitaitojen kouluttaminen ja koiraharrastukset ovat kaksi erillistä asiaa, vaikka ne tukevatkin toisiaan. Arjen taitojen kouluttaminen saattaa tuntua tylsältä, ehkä työläältäkin, mutta perustaitojen osaaminen on kaikkien, niin kotikoirien kuin koiraharrastustenkin perustana. Mitä jos arkitaitojen kouluttaminen olisikin yhtä hauskaa kuin koiraharrastuksissa käyminen? Ennen kuin suunnittelet uuden koiraharrastuksen aloittamista, annan sinulle haasteen. Opeta koirallesi yhteisen tekemisen avulla perustaidot kuntoon ilmaisen Koiran 5 perustaitoa -opetusvideomme avulla.